Food Valley Society
Get connected with the members of Food Valley NL

Sportdrank en vleesvervangers met ei-eiwitten

Published: 31-03-2016, | Member: Van den Beuken Eiprodukten

Het oude vertrouwde kippenei biedt tal van mogelijkheden voor innovatie in voedingsmiddelen. Van den Beuken Eiprodukten ontwikkelt een sportdrank en alternatieven voor vlees op basis van ei-eiwitten. “We staan aan het begin, meer innovaties zullen volgen,” zegt directeur Marco van den Beuken.

Van den Beuken Eiprodukten is een van de kleinere bedrijven in Nederland die eieren en eiprodukten verwerkt. Door een samenloop van omstandigheden is het bedrijf de afgelopen jaren omgeturnd van een traditionele kippenboerderij naar een moderne verwerker van kippeneieren. Van den Beuken: “Ten tijden van de vogelpest hadden wij juist de stal leeg. Dat was een geluk bij een ongeluk. Op dat moment zijn wij ons gaan oriënteren op de verwerking van eieren. Daarbij speelde ook dat uitbreiding van de kippenstal niet mogelijk was omdat ons bedrijf in een natuurgebied is gevestigd.”

Het eerste product dat Van den Beuken ontwikkelde was een milde advocaat. Deze advocaat onderscheidt zich qua smaak van de bestaande advocaatsoorten en wordt geleverd in drie variaties, naturel, amaretto en banaan. De advocaat wordt in emmers geleverd voor de bakkerijsector en in flesjes voor streekwinkels. Er is inmiddels ook een bonbon met de advocaat van Van den Beuken verkrijgbaar.

Sportdrank
“Met de ontwikkeling van de advocaat hebben wij ervaring opgedaan met het formuleren van een nieuw product. Die kennis kunnen we nu goed gebruiken voor andere producten. Vooral de stabiliteit is ingewikkeld als je met eieren werkt”, vertelt Van den Beuken. “Op basis van de inzichten met advocaat werk ik nu aan een eiwitrijke sportdrank. De aanleiding hiervoor was een vraag van een sportinstructeur, die een topsportster begeleidde die erg slecht at en daardoor onvoldoende voedingsstoffen innam.”

Smaak, stabiliteit en veiligheid zijn de grote uitdaging bij de ontwikkeling van een sportdrank op basis van ei-eiwit . “Een goede smaak is niet eenvoudig. Mengen met frambozen- of bosbessensap levert wel een drank op die goed smaakt, maar de kleur klopt niet. Mengen met appelsap levert een beter, meer aantrekkelijk resultaat op. Het ei-eiwit moet worden aangezuurd tot een veilige pH. Dat kan met citroenzuur. Het streven is echter een zo natuurlijk mogelijk product. We voegen geen kunstmatige suikers toe.”

Per portie zit er 20 gram eiwit in de sportdrank. “Dat is precies zoveel eiwit als het lichaam per keer kan opnemen”, zegt hij. “Het mooie van ei-eiwitten is dat het eiwitten zijn die heel erg lijken op eiwitten in het menselijk lichaam. De drank is daardoor niet alleen geschikt voor sporters maar ook voor ouderen en voor mensen die herstellen van een ziekte.”

Van den Beuken zet nu de volgende stappen. “We werken aan een patent en we hebben houdbaarheidsproeven gedaan met de THT. Die zien er goed uit, 21 dagen is geen enkel probleem. We zijn nu in gesprek met verschillende partijen over de vermarkting. Zo moeten we afspraken maken over de productie zodat voldoende volume moeten kunnen leveren van de sportdrank.”

Barbecueproducten en pudding
Naast de ei-dranken ontwikkelt het bedrijf ook andere producten op basis van ei. “We werken bijvoorbeeld aan producten voor op de barbecue. Daarnaast ontwikkelen we ook aan een pudding waarin we de eigelen die over blijven van de sportdrank gaan verwerken.”

“We zijn een relatief klein bedrijf”, zegt Van den Beuken. “De komende tijd zetten we in op het doorontwikkelen van de huidige producten. Samenwerking met andere partijen is daarbij voor ons belangrijk. Onze producten gaan we onder eigen label op de markt brengen. Maar dat niet alleen. Leveren onder private label is ook bespreekbaar.”

Van den Beuken Eiprodukten