Food Valley Society
Get connected with the members of Food Valley NL

Oudste conservenfabriek van Nederland blijft vernieuwen

Published: 25-05-2016, | Member: Baltussen Konservenfabriek

BALTUSSEN Konservenfabriek is als oudste conservenbedrijf van Nederland nog altijd grensverleggend bezig. Het bedrijf introduceerde als eerste biologische groente in het conservenschap en kwam tijdens de PLMA-beurs in Amsterdam onlangs met een serie verrassende innovaties. 

BALTUSSEN leverancier van 450 verschillende groente- en fruitconserven in glazen pot, verkocht onder private label – bestaat al sinds 1868. Het bedrijf levert aan retailers in heel Europa, en verscheept regelmatig kleinere partijen naar de Verenigde Staten en Australië. “We hebben door de jaren heen heel wat collega’s zien sneuvelen of fuseren”, vertelt Fred Rappange, projectleider bij het in Driel gevestigde bedrijf. “In de conservenmarkt overleef je alleen met hele grote productievolumes en door je te blijven ontwikkelen.”

Voortrekkersrol
Innovatie neemt een belangrijke plaats in bij het bedrijf. “We hebben bij de introductie van biologische producten voor het conservensegment in 1996 bewust een voortrekkersrol op ons genomen; de ontwikkeling van de biologische markt is voor ons nauw verbonden met duurzaam ondernemen. We wilden als rentmeester optreden, zowel richting de gewassen als naar onze relaties”, zegt de projectmanager. Het bedrijf kan inmiddels zijn hele portfolio – van bonen en worteltjes tot rode kool en maïs – biologisch leveren.

BALTUSSEN kwam ook met allerlei variaties op de typisch Nederlandse appelmoes, bijvoorbeeld met kaneel, met cranberry en vlierbes. Ook het idee voor appel-perenmoes, en BIO appelmoes met banaan, mango of duindoorn komt bij de fabrikant vandaan.

Tijdens de beurs van de PLMA (Private Label Manufacturers Association), op 24 en 25 mei in Amsterdam, presenteerde het bedrijf nog meer innovaties. “Denk aan 370ml- potten afgevuld met twee lagen peulvruchten, zoals witte en bruine bonen, en kikkererwten met doperwten”, vertelt Rappange. “Bonenmixen zijn al langer op de markt, maar vaak is voor de consument niet duidelijk welke soorten erin zitten. Bij deze producten zie je het in één oogopslag.”

Fijnproevers
Ook nieuw zijn de kant-en-klare bonengerechten voor fijnproevers, zoals doperwten & maïs in Surinaamse kerriesaus, kikkererwten & maïs in Mediterrane saus, kikkererwten & witte bonen in pittige tomatensaus, en witte & bruine bonen in oriëntaalse ketjapsaus. De gerechten zijn zowel koud als warm lekker en worden aangeboden per 380ml voor het retailkanaal en per 2,4 liter voor grootverbruikers. “Daarnaast lanceren we in het biologische segment een kant-en-klare bonensalade en humus”, aldus de projectmanager.

Het succesrecept: 150 jaar ervaring, gekoppeld aan gedegen marktonderzoek, een nuchtere ‘handen uit de mouwen-aanpak’ en samenwerking met partners door de hele keten. “Wij vinden het waardevol om kennis en ervaring met anderen te delen”, zegt Rappange. “Boeren en telers zijn daarbij voor ons net zo belangrijk als de supermarkt en de consument. Daarom faciliteren we telers die met BIO-producten willen beginnen.”

Baltussen

Jaar van de Peulvrucht
Bij BALTUSSEN Konservenfabriek zijn ze voorlopig nog niet klaar met innoveren. “We willen blijven groeien en Nederland op de kaart zetten als peulvruchtenland”, zegt Rappange. “Ons land heeft peulvruchten van oudsher weten te waarderen vanwege de hoge voedingswaarde, en als vervanger van vlees. We zijn onze peulvruchten daarom hier blijven doorontwikkelen.” 2016 is door de wereldvoedselorganisatie van de VN (de FAO) uitgeroepen tot Jaar van de Peulvrucht. “Voor ons hét moment om nog eens extra in deze productgroep te investeren.”

Baltussen Konservenfabriek