Exotische paddenstoelen als nieuw ingrediënt

Published: 03-03-2016

Een veganistische shiitake-kroket en een paddenstoelenkweekset zijn de eerste twee producten waarmee Fungi Futuri op de markt is. In een leeg kantoorpand in het centrum van Eindhoven kweekt het bedrijf een breed scala aan exotische paddenstoelen, die als ingrediënt voor verschillende voedingsmiddelen kunnen worden gebruikt.

Doreen Westphal startte in de zomer 2015 met Fungi Futuri. Een van haar eerste activiteiten was een crowd funding campagne voor de ontwikkeling van een shiitake-kroket. Die campagne was succesvol en inmiddels zijn er niet alleen shiitake-kroketten maar ook shiitake-bitterballen verkrijgbaar in het hogere segment van de horeca. En de ontwikkelingen gaan snel. Westphal: “Wij kweken nu niet meer alle paddenstoelen zelf, maar we werken samen met andere kwekers. Het ontwikkelen van nieuwe, gezonde voedingsmiddelen wordt een steeds belangrijker activiteit voor Fungi Futuri. Zo zitten we tussen de kwekers en de consument in.”

Naast het ontwikkelen van gezonde snacks, heeft Fungi Futuri zich ook bezig gehouden met de ontwikkeling van een kweekset voor de consument. “We verwerken koffiedik van de Eindhovense restaurants tot kweekset voor mensen thuis, zodat zij zelf verse paddenstoelen kunnen kweken op koffieresten. Koffiedik zit nog vol waardvolle voedingstoffen en is een rijke voedingsbodem voor paddenstoelen. Door de koffiedik zijn de schimmeldraden gemengd en hieruit ontwikkelen zich de paddenstoelen. Jamie Olivier heeft inmiddels de kweekset ontdekt en deze gepromoot in zijn magazine,” vertelt Westphal trots.

Nieuwe producten
Westphal heeft de ambitie om meer producten op basis van ‘exotische’ paddenstoelen te gaan ontwikkelen. Zo werkt ze op dit moment aan een testopstelling voor de kweek van de reishi-paddenstoel. “Reishi is een paddenstoel waaraan in Azie medicinale krachten worden toegeschreven. Aziaten gebruiken de paddenstoel al meer dan 2000 jaar en Westerse wetenschappers weten steeds meer over de medicinale krachten van deze paddenstoel.”

Recent is Fungi Futuri lid geworden van de Food Valley Society. “Door lid te worden van de Food Valley Society hoop ik nieuwe partners te ontmoeten en om samen met hen verder te komen bij het ontwikkelen van paddenstoelen als waardevol ingrediënt”, stelt zij.

Fungi Futuri