Mitsubishi ingrediënten voor smakelijke, gezonde voeding

Published: 15-01-2016, | Member: Mitsubishi Corporation Life Sciences Europe

Zout- en vetreductie zijn mogelijk met de geconcentreerde Torula-gistextracten van Mitsubishi Corporation Life Sciences (MCLS). Het bedrijf heeft sinds het najaar 2015 een applicatielaboratorium en kantoor in Amstelveen. Daar wordt gewerkt aan toepassingen voor de gistextracten, aminozuren en natuurlijke ‘flavorings’.

Moderne apparatuur, een frisse keuken en een nieuw kantoor. Yolanda Werner, vice president R&D bij MCLS, is blij met de nieuwe faciliteiten in Amstelveen. In januari 2016 worden de distributieactiviteiten van voedingsingrediënten van Mitsubishi International GmbH in Düsseldorf overgeheveld naar Nederland. Vanaf dat moment worden naast gistextracten ook de andere producten zoals zoetstoffen, waaronder maltitol (een suikervervanger voor bijvoorbeeld kauwgom, chocolade, snoepjes, koekjes) en texturants zoals carrageen, geleverd vanuit Amstelveen.

Sinds enkele jaren investeert het Japanse moederbedrijf Mitsubishi Corporation sterk in life sciences. MCLS bestaat uit drie divisies, die focussen op respectievelijk foodtech, gistextracten en food specialties. Mitsubishi Corporation is een Japanse multinational en is in zowat alle takken van industrie vertegenwoordigd. Wereldwijd werken er 72.000 mensen. De totale omzet is 64 miljard US dollar, daarvan is 25 miljard dollar food gerelateerd en 1,2 miljard dollar betreft voedingsingrediënten.

Japanse smaken
“Voor de Europese markt is gekozen voor vestiging in Amstelveen, vlakbij vliegveld Schiphol”, vertelt Werner. “In ons applicatielab in Amstelveen testen wij toepassingen van Mitsubishi ingrediënten voor de Europese markt. Lang niet alles uit Japan is zo maar geschikt voor de Europese consument. Er zijn subtiele smaakverschillen. Bovendien is wetgeving in Europa anders. Dat maakt het nodig om sommige flavorings te herformuleren.”

MCLS is van oudsher sterk in gistextracten. Deze zijn natuurlijk, E-nummer-vrij en bovendien Halal en Kosher. MCLS werkt met Torula-giststammen, terwijl in Europa vooral bakkersgist- en biergistextracten worden geproduceerd. De Torula-gist is aanvankelijk na de tweede wereldoorlog gekweekt op de reststroom van de papierindustrie om als eiwitbron te dienen voor menselijke consumptie. Nu wordt deze gist op glucose gekweekt.

In 1987 was Kohjin als eerste in staat om twintig procent I+G-gistextracten (umami-nucleotiden die ook in vis en champignons voorkomen) op de markt te brengen. Inmiddels heeft Kohjin naast de Torula-stam die veel I+G bevat, ook stammen die veel glutamaat (umami-aminozuur) of glutathion (drie-peptide met een bijzondere smaak en gezondheidsvoordelen) bevatten, ontwikkeld.

Zoutreductie
De gistextracten van MCLS zijn hoog geconcentreerd. De dosering kan daardoor heel laag zijn en ze voegen weinig smaak toe. De extracten versterken gewenste smaken zoals zout, umami, zoet en vet, en/of ze maskeren bitter, zuur en ‘off notes’. Werner: “We noemen dat smaakmodulatie. In ons applicatielab ontwikkelen we nieuwe toepassingen. Daarbij werken we nauw samen met onze klanten. We onderzoeken voor welke applicaties onze producten geschikt zijn en welke dosering daarbij het beste past.”

Een van de Kohjin-gistextracten blijkt een maskerende werking te hebben. “Er zijn verschillende zoutvervangers op de markt met kaliumchloride. Kaliumchloride heeft echter een bittere smaak. Een van onze gistextracten is in staat om de onaangename kaliumsmaak te maskeren. Dit blijkt trouwens ook te werken voor zoete producten, waarin suiker wordt vervangen door kunstmatige zoetstoffen. Ons gistextract maskeert de bijsmaak en geeft body, waardoor het meer smaakt als normale suiker.”

Een ander gistextract maakt kostenreductie mogelijk. “Een kleine hoeveelheid kan een andere smaak aanzienlijk versterken. Door toevoeging van dit extract kan je dure ingrediënten zoals kippenextract verlagen.”

Vetreductie
“Sinds twee jaar hebben we een heel mooi ingrediënt op de markt, Ajirex NH. Dit gistextract heeft een hoog gehalte aan peptiden en geeft een romig mondgevoel. Het doet het goed in yoghurt of ijs met minder vet. En dat niet alleen. Het haalt de anthocyanine kleur van fruit heel mooi op. Aardbeiensap is daardoor meer roze en bosbessensap meer blauw. In suikervrije frisdranken geeft het een voller mondgevoel. Het ingrediënt is bovendien niet hygroscopisch en dat is voor toepassing heel praktisch”, vertelt Werner.

“Japanners hebben een veel verfijndere smaak dan Europeanen. Ze hebben dan ook meer woorden om smaak te beschrijven. In Europa kennen wij vijf basissmaken zoet, zuur, zout, bitter en umami. In Japan hebben ze ook nog ‘koku’, een combinatie van smaak, geur, mondgevoel en volheid. Hoe je eten eruit ziet, bepaalt ook voor een belangrijk deel of je iets lekker vindt of niet. En dat geldt ook voor het gehoor. Een krakend chipje smaakt beter. Bij MCLS begrijpen we hoe dat werkt en die kennis benutten we.”

De komende jaren wil MCLS de activiteiten in Amstelveen uitbreiden. In de start wordt gefocust op de applicaties voor de gistextracten, zowel in savoury als zoete toepassingen, aminozuren en natuurlijke flavorings. De komende jaren zullen er ook toepassingen voor andere ingrediënten bij komen, zoals voor zoetstoffen en hydrocolloïden.

Mitsubishi Corporation Life Sciences Europe