Zeewier, de nieuwe pasta

Published: 05-11-2015

Minder snelle koolhydraten en meer vezels, vitaminen en mineralen dan standaard pasta. De voedingsvoordelen van Himanthalia elongata, een zeewier dat veel voorkomt in Altantische oceaan, zijn duidelijk. Het Nederlandse bedrijf Seamore introduceert dit zeewier als duurzaam alternatief voor spaghetti en tagliatelle.

Zeewier heeft de toekomst als het gaat om de wereld voedselvoorziening. De voedingswaarde is hoog en het is een duurzaam product. Van nature komt het veelvuldig voor in de zee en er zijn steeds meer mogelijkheden om zeewier te telen. Het potentieel van de zee is groot. Er zijn ruim 10.000 verschillende soorten en veel daarvan zijn eetbaar. Onder andere Wageningen UR werkt aan de ontwikkeling van de teelt. In de Aziatische keuken weten ze al eeuwen lang hoe je zeewier kunt bereiden.

Duurzaam
Willem Sodderland, ondernemer en marketingexpert, ontdekte het zeewier Himanthalia elongata tijdens een vakantie. Hij bestelde een salade in een restaurant en dacht pasta te eten. De verassing was groot toen de kok hem vertelde dat hij zeewier at en al snel viel het kwartje. “Daar zit markt in”, realiseerde hij zich. Nu een jaar later, is de introductie van Seamore een feit en verkoopt het bedrijf zeewier als pastavervanger. Een crowdfunding campagne lag aan de basis van de marktintroductie.

Het eten van Himanthalia elongata is niet nieuw. Lokale bevolking op verschillende plaatsen in Europa kent het als ‘sea thong’ of zeespaghetti. Het zeewier van Seamore wordt geoogst op de rotskost van Ierland, waar het van nature groeit. De oogst van de lange slieren vindt plaats van eind april tot eind juli. De hoeveelheid die wordt geoogst is gelimiteerd, maximaal 15 procent per baai. Meer oogsten is niet verantwoord omdat het wier de gelegenheid moet hebben om weer aan te groeien. De lokale bevolking is blij met de nieuwe werkgelegenheid want de werkloosheid is hoog in Ierland.

Na de oogst wordt het wier gedroogd in speciale droogkamers, luchtdicht verpakt en naar Nederland getransporteerd in vrachtwagens die anders leeg terug rijden. Seamore onderzoekt nu ook mogelijkheden om het zeewier aan de kust van Frankrijk en Spanje te oogsten.

Gezond
“De voedingswaarde van Himanthalia elongata is hoog”, vertelt voedingsdeskundige Carina Noordervliet. Zij is ‘in-house-chef’ bij Seamore en ontwikkelt recepten voor het nieuwe product. Het zeewier bevat weinig koolhydraten, veel vezels en onder andere ook eiwitten, jodium, ijzer en omega-3. Het bevat minder calorieën dan de standaard pasta. Noordervliet is enthousiast over de mogelijkheden: “Dit zeewier heeft een neutrale smaak en een stevige bite. Het bevat bovendien umami, wat het erg aantrekkelijk maakt. We hebben het verschillende testpanels laten proeven en de reacties waren steeds heel positief. Ook kinderen vinden het lekker.”

De belangstelling is inmiddels gewekt en verschillende winkels en webshops willen de zeewierpasta in de schappen leggen. Noordervliet: “We hebben de tijd mee. Zeewier is duurzaam en gezond. De belangstelling daarvoor is groot. Goed beschouwd gaat het veel sneller dan verwacht. Wij denken dat zeewier een blijvertje is in het voedingspatroon van de toekomst.”

Doorontwikkeling
Sodderland denkt ondertussen na over nieuwe zeewierproducten. Hij zegt: “Er zijn 10.000 soorten zeewier, wat kunnen we daar allemaal mee doen? De focus is nu eerst om van dingen die we al kennen, bijvoorbeeld brood en chips, een zeewiervariant van maken. Mijn doel is om te bewijzen dat we in een korte tijd een grote groep mensen zeewier kunnen laten adopteren als een normaal onderdeel van hun menu. Hoeveel? Als we in een paar maanden duizenden mensen zeewier kunnen laten omarmen hebben wij een waanzinnig proof of concept neergezet en kunnen we dat bij nog veel meer mensen gaan losmaken.”

Seamore