Waardevolle stoffen uit paddenstoelen

Published: 04-02-2016, | Member: Scelta Mushrooms

Zoutreductie, toevoegen van vitamine D of het ondersteunen van het immuunsysteem. Enkele nieuwe, mogelijke toepassingen van ingrediënten afkomstig van paddenstoelen. Scelta Mushrooms heeft een biometrisch paspoort van de champignon laten maken. “Paddenstoelen bevatten duizenden waardevolle inhoudsstoffen”, zegt Jan Klerken jr. “We staan pas aan het begin van het ontdekken van de mogelijkheden.”

Scelta Mushrooms is een bedrijf met geschiedenis. Ruim vijftig jaar geleden werd gestart met een champignonkwekerij en -inblikkerij. In de jaren die volgden, werd een aantal omschakelingen gemaakt en gaandeweg kwam de focus meer op de handel te liggen. De verwerking van paddenstoelen tot langer houdbare producten werd daarom steeds belangrijker. Het bedrijf is inmiddels uitgegroeid tot een internationale onderneming met zes partner-productiemaatschappijen. Scelta Mushrooms verzorgt de centrale sales, marketing en R&D. Het bedrijf is wereldwijd marktleider op het gebied van allerhande paddenstoelenproducten, zoals diepvriesproducten, conserven, snackproducten, concentraten en ingrediënten. De broers Jan en Jules Klerken zijn de derde generatie die werkzaam is in dit familiebedrijf. Ook Jan Klerken sr. is nog dagelijks actief in het bedrijf.

Voortdurend wordt er gewerkt aan nieuwe producten en oplossingen voor de voedingsindustrie. Zo lanceerde Scelta Mushrooms vorig jaar een innovatieve zoutvervanger, de Scelta Taste Accelerator. “Dit is een natuurlijk ingrediënt, rijk aan umami en gewonnen uit paddenstoelen. Het bevat geen e-nummers en is een mooi alternatief voor MSG/I+G/AYE”, vertelt Klerken jr. “De Scelta Taste Accelerator wordt al ingezet in verschillende toepassingen, zoals voor soepen, sauzen, kant-en-klaar maaltijden, brood, crackers, nootjes en chips. We zijn daarnaast volop bezig om de technische mogelijkheden van dit ingrediënt ook voor andere voedingsmiddelen te onderzoeken.” Tijdens de internationale beurs Food Ingredients Europe 2015, die plaatsvond in Parijs in december, werd het ingrediënt uitgeroepen tot de ‘Best Functional Innovation’ en bovendien tot overall winnaar ‘Most Innovative Food Ingredient’.

Inhoudsstoffen
Innoveren ziet Scelta Mushrooms als basisvoorwaarde om als bedrijf een toekomst te hebben. Klerken jr.: “Naast dat je ‘cash flow’-producten levert, moet je ook producten hebben om je te onderscheiden. We werken samen met verschillende partijen om nieuwe kennis te ontwikkelen. Voor dit doel werd in 2008 The Scelta Institute opgericht. Hier brengen we experts met verschillende disciplines samen en ontwikkelen wij nieuwe oplossingen voor de toekomst.”

Een van de zaken die via The Scelta Institute is opgepakt is een inventarisatie van de inhoudsstoffen van paddenstoelen: “Een wetenschapper heeft voor ons het biometrisch paspoort van een aantal paddenstoelen opgesteld. Dat heeft ruim twintig pagina’s met informatie opgeleverd. Interessante inhoudsstoffen zijn bijvoorbeeld chitine, mannitol en glutamaat. De amandelpaddenstoel is zo’n voorbeeld van een paddenstoel waaraan bijzondere eigenschappen worden toegekend. We zijn de mogelijkheden nog aan het verkennen.”

Doorontwikkelen
Naast innovatie heeft maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) de aandacht. In dat kader worden zijstromen uit de champignonverwerking benut voor nieuwe toepassingen. “Een mooi voorbeeld is het water waarin champignons worden geblancheerd. Dit water bevat nog allerlei waardevolle stoffen. Die halen wij er uit. Het schone restwater kunnen we vervolgens gebruiken bijvoorbeeld voor het reinigen van de kookketels.”

“Wij zijn voortdurend bezig met het doorontwikkelen van nieuwe producten en toepassingen. In ons Scelta Institute ontwikkelen wij nieuwe recepten en smaken. Dat doen we bij voorkeur samen met anderen. We werken met natuurlijke producten en gezondheid staat daarbij steeds voorop. We hebben veel contact met flavor huizen en er zijn al heel wat leuke successen geboekt”, besluit Klerken jr.

Op 1 maart organiseert Food Valley Society een besloten bijeenkomst voor leden naar Scelta Mushrooms. Meer informatie Rowena Kleijwegt

Scelta Mushrooms