Voedingsclaims op groenten in de belangstelling

Published: 02-06-2015

Tomaten bevatten tal van gezonde stoffen. Dat geldt niet alleen voor tomaat, ook het eten van andere groenten draagt bij aan de gezondheid. De Nederlandse tuinbouw is zich steeds meer bewust van de kansen die voedingsclaims op groenten kunnen bieden. Dat signaleert het Kenniscentrum Plantenstoffen naar aanleiding van een scan van Axon Advocaten.

“Het onderzoek heeft de aandacht voor het onderwerp vergroot en meer bewustzijn teweeggebracht. De Nederlandse tuinbouw kan op dit vlak excelleren,” zegt directeur Leon Mur van het Kennis Centrumplantenstoffen. Enerzijds kan in marketingcampagnes meer voordeel uit het gezondheidsbevorderend effect van groenten en fruit worden gehaald. Anderzijds kan er door gerichte veredeling en door de juiste teeltmaatregelen het gezondheidsbevorderend worden vergroot en zijn claims mogelijk.

Concurrentiepositie

Mur: “Neem een tomaat uit Spanje: kwalitatief gezien is die even goed als de Nederlandse, alleen de kostprijs ligt een fractie lager. We gaan het concurrentieprobleem van onze tuinbouw niet oplossen, maar we kunnen ondernemers wel alert maken op kansen. Als tuinbouw zijn we in staat verschil te maken door in de teelt op kwaliteit te sturen. Met een claim wordt dat herkenbaar.”

Op dit moment zijn er diverse partijen die al stappen zetten en claims toepassen. Eén daarvan is Thank You Nature. Het bedrijf claimt dat zijn aubergines twintig procent meer foliumzuur bevatten dan andere aubergines. Foliumzuur is onontbeerlijk voor zwangere vrouwen, omdat de vitamine helpt bij een gezonde ontwikkeling van hun ongeboren baby’s. Maar ook volwassen lichamen profiteren van foliumzuur. Het helpt bij de aanmaak van rode bloedlichamen en is goed voor een gezond zenuwstelsel, aldus Thank You Nature.

Het Kenniscentrum Plantenstoffen hoopt dat de komende tijd meer ondernemers en tuinbouwers handig inspelen op de mogelijkheden met voedingsclaims. Op de website van het Kenniscentrum Plantenstoffen valt te lezen welke claims uit marketingoogpunt waardevol kunnen zijn voor veredelaars, telers en andere bedrijven uit de tuinbouw.