Voeding aan huis ter preventie van ondervoeding bij ouderen

Published: 19-11-2015, | Member: Foodcase

Een consortium met onder andere Wageningen UR, Foodcase, zorgverleners en apothekers gaat samen een innovatief zorgconcept ontwikkelen om ondervoeding bij ouderen te voorkomen. De basis daarbij vormt het thuis leveren van voeding.

Het consortium onderzoekt nieuwe manieren om het kiezen en bestellen van de maaltijdconcepten te ondersteunen met geautomatiseerd, persoonlijk voedingsadvies en medische informatie. Daarnaast wordt gekeken naar nieuwe methoden om digitaal voedingsinname te monitoren.

Persoonlijke behoeften
In de komende jaren neemt het aandeel 65-plussers binnen de Nederlandse bevolking sterk toe. Binnen deze groep is ondervoeding een groeiend maatschappelijk probleem, zowel bij ouderen die verblijven in verpleeg- als verzorgingstehuizen als thuiswonende ouderen.

Het zorgconcept ‘Voeding Slim Thuis’, dat zich richt op de thuiswonende ouderen, gaat bestaan uit een combinatie van innovaties (voedingICT, logistiek), die aansluiten bij de persoonlijke behoeften van deze ouderen op het gebied van voeding en zorg. Het concept moet leiden tot een nieuwe dienst voor de zorggebruikers, waarbij het zorgloket (artsen, apotheek, thuiszorg) als aanspreekpunt en distributiepunt wordt beoogd en wordt ondersteund met digitale mogelijkheden. Op deze wijze wordt zorg rondom en levering van voeding gecombineerd met medische producten en advies en vervolgens als totaalpakket geleverd aan de thuiswonende ouderen.

Meer informatie bij Wageningen UR

Partners in het project zijn: Ding Dong onderdeel van Distrivers, Foodcase, Service Apotheek Bennekom, Stichting Vraagt U Maar, CareScreen, Mosadex, NControl, Wageningen UR Food & Biobased Research.

Foodcase