Sappige vleesaanvulling of vleesvervanging

Published: 15-10-2015

Plantaardige vezels van granen en peulvruchten vormen de basis voor de vleesvervangende producten die Meatless op de markt brengt. De vezels zijn zeer geschikt voor hybride producten met de helft vlees. Een voordeel ten opzicht van andere vleesvervangers is de sappigheid. Het product is dan ook een goede vetvervanger in vleesproducten en heeft gezondheidsvoordelen.

“Meatless is een plantaardig product dat inspringt op de tendens om minder of geen vlees te eten. Het product is een grondstof of ingrediënt, afhankelijk van hoe je het toepast”, vertelt Jos Hugense, directeur van Meatless. Meatless is gemaakt van lupine, tarwe, rijst of tapioca. De hele graankorrels worden gemalen en er wordt een zeewierextract toegevoegd als bindmiddel. Er ontstaat zo een vezelachtige structuur die vergelijkbaar is aan kip. De smaak is neutraal, in tegenstelling tot vergelijkbare producten op basis van soja. Er zijn geen kleurstoffen toegevoegd.

Het bedrijf is in 2006 ontstaan uit een vleeswarenproducent en heeft jarenlange ervaring met vleesverwerking. De producten worden wereldwijd geleverd aan de grotere producenten van voedingsmiddelen en zijn in verschillende formaten en kleuren verkrijgbaar. Bovendien worden twee SKAL gecertificeerde bio-variëteiten en een hypoallergene versie geproduceerd.

Sappig
Meatless kan worden gebruikt voor veganistische producten of als toevoeging aan vlees. Het product vindt steeds meer toepassing in hybride producten. Hugense: “Een groot voordeel ten opzicht van andere vleesvervangers is de sappigheid van Meatless. Veel vleesvervangers zijn erg droog. Meatless is dan ook een goede vetvervanger in vleesproducten en (room)kaas en verlaagt de hoeveelheid calorieën.”

Meatless-producten op basis van tarwe en lupine maakt gebruik van lokaal geteelde grondstoffen. De rijst en tapioca wordt per boot aangevoerd uit Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië. De rijstvariant is op dit moment erg populair omdat deze glutenvrij is.

Meatless