Vergaande automatisering en ambacht hand in hand bij Royal A-ware

Published: 12-11-2015

Ervaren kaasmakers, twee hypermoderne productielijnen en twaalf automatisch geleide voertuigen (agv’s) vormen het hart van de nieuwe kaasmakerij van Royal A-ware in Heerenveen. De leden van Food Valley Society brachten 23 september een bezoek aan het bedrijf dat nauw samenwerkt met Fonterra.

“Langdurige samenwerking met verschillende ketenpartners zorgt ervoor dat wij een gezond familiebedrijf zijn en blijven. De samenwerking met Fonterra is in principe aangegaan voor de lange termijn”, vertelde Klaas de Jong, COO bij Royal A-ware. “Beide partijen hebben voordeel bij de strategische samenwerking. Fonterra heeft met deze fabriek een mooie ingang in de Europese markt en Royal A-ware heeft een duurzame oplossing voor het bijproduct wei.”

Op het nieuwe complex in Heerenveen zijn twee fabrieken naast elkaar gebouwd, die van Royal A-ware voor de kaasmakerij en die van het Nieuw Zeelandse bedrijf Fonterra voor de verwerking van wei in verschillende producten, zoals poeders en sportdranken. De fabrieken zijn aan elkaar gekoppeld door een indrukwekkend buizenstelsel, waardoor de verse wei direct van de kaasmakerij naar de weiverwerker gaat.

Royal A-ware is ontstaan in 2010 uit een fusie van de twee familiebedrijven Bouter Kaas en Anker Kaas. Het bedrijf heeft achttien vestigingen in Nederland. Naast de kaasmakerij in Heerenveen zijn dat onder meer een rijpings- en verpakkingsbedrijf in Almere, een fabriek voor dagverse zuivel, een roomfabriek en diverse pakhuizen. In 2013 werd een nieuwe locatie in Woerden geopend. Royal A-ware produceert daar tapas en borrelhapjes voor het supermarktkanaal.

Nieuwe kaasmakerij
De eerste plannen voor de moderne kaasmakerij dateren uit 2011. De Jong: “We zijn op zoek gegaan naar een geschikte locatie in het noorden van Nederland. Die vonden we in Heerenveen. Daar was 25 hectare grond beschikbaar voor projectontwikkeling. De doorslag gaf de goede en efficiënte samenwerking met de gemeente Heerenveen en Provincie Fryslân. We hadden in een half jaar alle vergunningen rond en konden daardoor snel gaan bouwen. De bouw verliep volgens plan en in december 2014 rolden de eerste kazen in het pekelbad.”

Royal A-ware verwerkt vier stromen melk: van eigen boeren, van de coöperatie Noorderland Melk, van Dutch Milk Foundation (Fonds opgericht op verzoek van Europese Commissie na fusie FrieslandFoods en Campina tot FrieslandCampina) en van de vrije markt. Met Noorderland Melk is A-ware een langdurige partnership aangegaan. Sinds begin dit jaar is er kaas gemaakt volgens ruim dertig verschillende recepturen. Het streven is om met tachtig verschillende recepten te gaan werken. Er zijn daarvoor twee productielijnen aangelegd. De ene productielijn is ingericht voor het maken van de authentieke kazen en de andere lijn is geschikt voor bijzondere recepturen.

In de fabriek rijden 12 agv’s, die centraal worden aangestuurd. Camera’s volgen de processen en worden ingezet voor kwaliteitscontroles. De automatiseringsgraad is daarmee hoog en de efficiëntie is groot.

MVO
Maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo) is een van de speerpunten van Royal A-ware. Zo streeft het bedrijf er naar om haar impact op het milieu te minimaliseren. Er zijn daarvoor onder meer zonnepanelen op het dak geïnstalleerd en de mogelijkheden van geothermie (aardwarmte) worden onderzocht. Afvalwater wordt gezuiverd en vervolgens verwerkt door het Waterschap. In het kader van mvo investeert Royal A-ware ook veel in het opleiden van medewerkers.

Royal A-ware