Van koffiedik tot vegetarische oesterzwamsnack

Published: 14-12-2015, | Member: GRO Mushrooms

Oesterzwammen zijn goed te kweken op koffiedik. GRO Mushrooms (Green Recycled Organics) maakt samen met Deli XL en La Place een gesloten cirkel. De bedrijven verzamelen koffiedik bij restaurants en kweken daarop paddenstoelen. Vervolgens leveren zij vegetarische snacks met oesterzwammen onder andere aan de restaurants waar het koffiedik vandaan komt. Het moederbedrijf GRO Holland heeft de ambitie om ook andere zijstromen uit food te benutten.

Steeds meer restaurants en cateraars serveren bitterballen, kroketten, ragoutbroodjes en hamburgers met oesterzwammen gekweekt op koffiedik. Het organische restmateriaal van koffie wordt zo op een efficiënte manier gebruikt om voedsel te produceren. 

“Het idee is vijf jaar geleden ontstaan. Initiatiefnemer Jan Willem Bosman Jansen zag in Afrika hoe meisjes in een kindertehuis in hun levensonderhoud konden voorzien dankzij de kweek van paddenstoelen op restmateriaal van de koffieplantage”, vertelt bedrijfsleider Leonel van der Steen. “Jan Willem realiseerde zich dat er in Nederland heel veel koffiedik als afval verdwijnt en dat daar mogelijkheden lagen. Hij nam contact op met de directie van La Place en die zag wel wat in zijn plan.”

Gesloten keten
Ondernemer Bosman Jansen investeerde in een kweekcel en begon op kleine schaal in Egmond. Van der Steen was verantwoordelijk voor de eerste oesterzwammenkweek en samen met een chefkok werd een aantal smakelijke recepten voor vegetarische snacks ontwikkeld. Het concept sloeg aan en al gauw was uitbreiding noodzakelijk. Inmiddels is de kweek van oesterzwammen uitbesteed aan een paddenstoelenkwekerij in Brabant en is het hoofdkantoor gevestigd in Amsterdam.

Van der Steen: “Tegenwoordig kunnen we 2.000 kilo oesterzwammen per week telen. We hebben daarnaast een hele keten opgezet, samen met diverse restaurants, zorginstellingen en cateraar Deli XL. De vrachtwagens die de snacks afleveren, nemen gelijk het koffiedik mee terug. De cirkel is echt gesloten.”

Uitrollen
De komende jaren wil moederbedrijf GRO Holland het concept verder uitrollen over Nederland. Er zijn verschillende ideeën voor het verwerken van andere organische reststromen. “We overwegen om ook met citrusafval te gaan benutten. Verwerking van andere zijstromen is ook een mogelijkheid. Maar voorlopig hebben we onze handen nog vol aan de oesterzwammenkwekerij.”

GRO Holland heeft een bijzondere band met de Ten Foundation. Deze stichting heeft een weeshuis in Zimbabwe waar 74 kinderen wonen. Het lesprogramma van het weeshuis om de kinderen hun eigen voedsel te laten verbouwen op organische restmaterialen, vormde de inspiratie voor GRO Mushrooms.

GRO Mushrooms