Unilever lanceert baanbrekende verpakkingstechnologie waardoor 15% minder plastic nodig is

Published: 22-04-2014, | Member: Unilever R&D Vlaardingen

Nieuwe MuCell® Technologie wordt als eerste toegepast bij flacons Dove Body Wash in Europa, waardoor tot 275 ton plastic per jaar zal worden bespaard. De innovatie is mogelijk dankzij een nieuw ontwikkelde verpakkingstechnologie

De ‘MuCell Technology for Extrusion Blow Moulding (EBM)’ is ontwikkeld in samenwerking met ALPLA en MuCell Extrusion. Deze bedrijven zijn twee van Unilever’s wereldwijde verpakkingsleveranciers. Door gas-injectie te gebruiken om kleine gasbelletjes in de middelste laag van een fles te spuiten wordt de dichtheid van de fles en de hoeveelheid plastic verminderd.

Dove Body Wash

Deze technologie wordt in heel Europa uitgetest met de Dove Body Wash-producten. Hierna volgt de uitrol naar andere producten van Unilever. Uiteindelijk wil het bedrijf de beschikbaarheid van deze technologie breder beschikbaar maken binnen de industrie.

Tonnen plastic besparen
In 2013 zijn er in Europa 33 miljoen flessen van Dove Body Wash verkocht. Een overstap op de nieuwe flessen betekent ruwweg een besparing van 275 ton plastic per jaar. Een volledige uitrol naar alle Unilever-producten en –verpakkingen kan zelfs een besparing van 27 000 ton plastic opleveren. De nieuwe verpakkingen dragen bij aan het halen van Unilever’s duurzaamheids-targets. De ambitieuze targets zijn gesteld op een halvering van de hoeveelheid afval tegen 2020.
Vanaf januari 2015 ziet Unilever vrijwillig af van exclusieve rechten op de nieuwe verpakkingstechnologie. Vanaf dan kunnen ook andere fabrikanten gebruik maken van de innovatie.

Paul Howells, Vice President van onderzoek en ontwikkeling van verpakkingen bij Unilever: “We zoeken altijd naar nieuwe technologieën die ons helpen bij het bereiken van onze ambitie voor een duurzamer bedrijf en onze invloed op het milieu kunnen halveren.” Door het breder beschikbaar maken van deze technologie wil Unilever de impact nog verder vergroten. “We hopen zeer dat onze gelijken in de industrie het voordeel van deze technologie ook benutten en het inzetten bij hun producten”, aldus Howells.
Inzetbaarheid voor voedingsmiddelen
Unilever test de verpakkingen vooral uit bij nonfood-producten. Navraag naar de verpakkingen leverde geen bezwaren op tegen het gebruik bij voedingsmiddelen. Het materiaal is volledig geschikt voor verpakken van voedsel. De toevoeging van de gasbellen aan de verpakking heeft echter als gevolg dat het materiaal ondoorzichtig wordt. Als er naar de markt gekeken wordt zijn flessen voor voeding over het algemeen transparant. De toepassingsgebieden van een opaak (ondoorzichtig) materiaal als dit zullen dus binnen de voedingsmiddelenindustrie beperkt zijn.
Unilever R&D