Tankinspectie met rope access-techniek

Published: 23-06-2014

Hoge tanks en drogers in de voeding en farmaceutische industrie kunnen voortaan volledig en snel worden geïnspecteerd met de zogenaamde rope access-techniek. Deze touwtechniek is sneller en heeft minder risico op beschadiging van de tank dan een inspectie met een steiger. De kans op menselijke ongelukken is bovendien kleiner en er wordt op kosten bespaard.

In verschillende sectoren wordt tegenwoordig met rope access gewerkt.  Met name in de offshore is deze methode een gangbaar alternatief voor steigerbouwer. Bactoforce uit Tiel introduceert deze werkwijze nu voor de inspectie van grote installaties in de levensmiddelenindustrie.

Bij rope access-techniek werken de inspecteurs met een veiligheidsharnas, twee veiligheidslijnen en minimaal twee onafhankelijke ankerpunten. Ook het gebruikte gereedschap is vastgemaakt aan touwen. Rope access-werk vereist certificering en gekeurde arbeidsmiddelen. De Bactoforce rope access-inspecteurs zijn opgeleid in erkende IRATA-trainingsinstituten.

Tijdig herstel installatie
Door schaalvergroting worden installaties in de levensmiddelenindustrie zoals tanks en sproeidrogers steeds groter en vooral hoger. Het opsporen van defecten in deze installaties is lastig en moet tijdig gebeuren om het risico op vervuiling met micro-organismen te voorkomen. Regelmatige inspecties brengen scheuren, corrosie, lekkage  en slechte hygiëne aan het licht. Een herstelreparatie is dan mogelijk  vóórdat de productveiligheid in gevaar komt.

Bactoforce is specialist op het gebied van validatie en preventieve inspecties van onder andere  tanks, drogers, sproeidroogtorens, warmtewisselaars en leidingen in de voeding en farmaceutische industrie. Een rope access-inspectie vraagt minder downtime en kan veilig tot ongelimiteerde hoogte worden uitgevoerd. Bactoforce voert inmiddels de eerste inspecties uit met deze methode.

Bactoforce Benelux