Innovatieve ingrediënten op basis van duurzame palmolie

Published: 12-04-2016

Duurzaam geproduceerde palmolie-ingrediënten voor voedingsmiddelen, zoals margarines, pindakaas, bakkerij- en chocolade producten zijn de core business van Sime Darby Unimills. Voorbeelden van recente innovaties zijn een olie met natuurlijke kleurstof en een milieuverantwoord basisingrediënt voor margarine (hard stock).

Sime Darby, van origine een Maleisisch bedrijf, is wereldwijd marktleider in gecertificeerde duurzame palmolie. Het bedrijf is medeoprichter van de ‘Ronde Tafel Duurzame Palmolie’ (Round Table on Sustainable Palm Oil, RSPO) waarbij inmiddels ruim 2.000 palmolieproducenten en verwerkers zijn aangesloten. Het bedrijf heeft twaalf olieraffinaderijen en fabrieken in twintig landen verspreid over de hele wereld. De Nederlandse vestiging heet Sime Darby Unimills en is gevestigd in Zwijndrecht. Daar werd in 2010 een modern R&D-centrum geopend waar experts werken aan innovatieve ingrediënten voor de voedingsmiddelenindustrie op basis van duurzame palmolie.

Verduurzaming central
De afgelopen veertig jaar heeft het bedrijf sterk ingezet op verduurzaming van palmolie. De palmolie van Sime Darby komt tot stand zonder ontbossing en op alle eigen plantages wordt gebruikt gemaakt van geïntegreerde gewasbescherming (IPM). De inzet van chemische middelen is tot een minimum beperkt en per kilogram palmolie van Sime Darby wordt gemiddeld 25 keer minder gewasbeschermingsmiddelen gebruikt dan bij de productie van sojaolie.

De opbrengst palmolie per hectare bedraagt vier ton per jaar. Dat is zes tot tien keer zoveel als de productie per hectare van bijvoorbeeld zonnebloem-, koolzaad- of sojaolie. Het efficiënte landgebruik maakt palmolie tot een duurzaam gewas met een lage footprint in vergelijking met andere gewassen. Sime Darby werkt bovendien aan de selectie van nieuwe, nog productievere rassen.

De palmolieproductie levert een belangrijke bijdrage aan de economische ontwikkeling van landen rond de evenaar. Het levert directe werkgelegenheid aan meer dan vier miljoen mensen in Maleisië en Indonesië. En ook in minder ontwikkelde landen, zoals Papua New Guinea, Liberia en de Salomons eilanden is he bedrijf actief met een programma om kleine boeren te ondersteunen. In deze landen maken meer dan 40.000 boeren hiervan gebruik en realiseren zij een fatsoenlijk inkomen dankzij palmolieproductie.

Natuurlijke bron van bètacaroteen
In Zwijndrecht, nabij Rotterdam, heeft Sime Darby Unimills een modern R&D-laboratorium. Hier ontwikkelen experts nieuwe ingrediënten voor de voedingsmiddelenindustrie op basis van palmolie. Een van die innovaties is bijvoorbeeld Vitolio®. Dit is een roodkleurige, mild geraffineerde palmolie waarin van nature bètacaroteen (vitamine A) zit. Deze natuurlijke component wordt normaal verwijderd uit de palmolie tijdens de raffinage.

Fabrikanten van onder andere margarines, mayonaise, snacks en kaas voegen juist vaak bètacaroteen toe om hun product een aantrekkelijke kleur te geven. Het gebruik van Vitolio® maakt dit overbodig en dat maakt dat er geen E-nummers gedeclareerd hoeven te worden. Dankzij de milde raffinage zijn bovendien andere essentiële nutriënten (onder andere vitamine E) en de antioxidanten in de palmolie intact gebleven.

Nieuwe generatie hard stocks
Een andere innovatie is om met behulp van een milieuvriendelijke enzymtechnologie ‘groene’ hard stocks te maken op basis van palmolie. Ook hier springt het bedrijf in op de maatschappelijke tendens om duurzamer te produceren. Hard stocks zijn mengsels van bewerkte plantaardige oliën, die bedoeld zijn om structuur, smaak en consistentie te geven aan margarines en spreads.

De groene hard stocks worden met minder energie en minder afvalwater geproduceerd dankzij nieuwe procestechnologie op basis van enzymen. Het innovatieve proces vindt plaats bij 70 oC in plaats van bij 120 oC zoals gebruikelijk bij de traditionele technieken. Zo wordt bij het verwarmen een grote hoeveelheid energie bespaard. Een ander voordeel van de technologie is dat er geen afvalwater wordt geproduceerd. De nieuwe fabriek in Zwijndrecht bespaart zo jaarlijks meer dan 10.000 m3 afvalwater en 600 ton CO2-emissie.

Donderdag 24 mei 2016 organiseert Food Valley Society een besloten bijeenkomst bij Sime Darby Unimills in Zwijndrecht.

Meer informatie en aanmelden

Sime Darby Unimills