Food Valley Society
Get connected with the members of Food Valley NL

Superfoods als grondstof voor meel en spijsolie

Published: 12-04-2016, | Member: Health Ingredients Trading

Cryogeen malen van chiazaadperskoek, een zijstroom bij het persen van chiazaad voor olie, resulteert in meel vol waardevolle voedingstoffen en vezels. Dit meel blijkt heel geschikt om glutenvrij brood een malse structuur te geven. Health Ingredients Trading ontwikkelde het meel en de maaltechnologie samen met een Belgische partner. Het bedrijf werkt aan meer innovatieve ingrediënten, waarbij superfoods en reststromen de grondstof vormen.

“Handel in gezonde ingrediënten is al lang niet meer het enige wat we doen. Wij zijn steeds op zoek naar nieuwe mogelijkheden om meer uit onze producten te halen. Daarnaast kijken we ook naar verwerking van reststromen, zoals bpaprikapitten en de harde schillen van paranoten”, zegt Frank Reijnen, directeur-eigenaar van Health Ingredients Trading.

Het bedrijf startte in 2008 met de in- en verkoop van superfoods in Europa. “In Amerika was de gezondheidshype op dat moment in volle gang. Daar zijn wij in eerste instantie op ingesprongen en we hebben acai-bessen naar Nederland gehaald. Dat liep echter moeizaam en dus moesten we op zoek naar alternatieven. Tegelijk kwamen we in contact met nieuwe perstechnieken. Dat leidde tot de introductie in Nederland van koudgeperste chiazaadolie.”

Health Ingredients Trading is inmiddels uitgegroeid tot een internationaal opererend bedrijf met zes agentschappen verspreid over Europa, vijf in Zuid-Amerika, drie in Afrika en één in China. Het hoofdkantoor is gevestigd in Nederland. Samenwerking met andere bedrijven en kennisinstellingen is essentieel. Reijnen: “Als relatief klein bedrijf kun je niet alles in huis hebben. We werken daarom samen met een bedrijf uit België voor het persen en met Groen Agro Control en Eurofins voor de kwaliteitscontrole.” Het bedrijf heeft een SKAL-certificering. Agronomen in eigen dienst en in dienst van NGO’s begeleiden de boeren waarvan producten worden afgenomen bij hun biologische teelt.

Glutenvrij brood
Het koud geperste chiazaadolie waarmee Health Ingredients Trading drie jaar geleden op de markt kwam, bevat een hoog gehalte aan omega 3, -6 en -9 vetzuren. De toepassingsmogelijkheden zijn breed, legt Reijnen uit: “De smaak van chiazaadolie is milder dan die van olijfolie en dat maakt het voor de voedingsmiddelenindustrie een aantrekkelijk product. Voor de consument is het een interessant alternatief voor visolie en voor speciale doelgroepen, zoals sporters, is deze olie een voedzaam product. Ook is er belangstelling uit de cosmeticahoek om de olie toe te voegen aan zalfjes en crèmes.”

Bij het persen van olie uit chiazaad ontstaat een perskoek, die nog veel waardevolle stoffen bevat. “Bij traditioneel malen van deze perskoek ontstaat hitte en gaan deze stoffen verloren. Bij de nieuwe methode wordt daarom gebruik gemaakt van een zeer lage temperatuur. Hierdoor blijven de omega-vetzuren en vitamines in tact. Het meel dat ontstaat, is daarom niet alleen vezelrijk maar ook voedzaam. Voor de bakkerijsector biedt dit product interessante kansen voor glutenvrij brood. Het toevoegen van 5 tot 10% chiameel zorgt voor een lekker mals brood”, aldus Reijnen.

Reststroomverwerking
Health Ingredients Trading werkt niet alleen aan de winning van gezonde ingrediënten voor voedingsmiddelen uit verschillende superfoods en andere grondstoffen. Ook wordt er gewerkt aan de ontwikkeling van gezonde poeders uit reststromen. “Het huidje van abrikozenpitten zit bijvoorbeeld boordevol voedzame aminozuren en in de pitten van paprika zitten nog allerlei vitaminen. Samen met partners ontwikkelen wij technologie om deze reststromen om te zetten in functionele ingrediënten.”

Health Ingredients Trading beperkt zich tegenwoordig niet meer alleen tot de voedingsmiddelenindustrie. Zo werd recent gestart met een project waarin wordt gekeken naar het opwaarderen van de harde schil van paranoten. “Hierin zitten stoffen die de ontwikkeling van micro-organismen remmen en dat biedt mogelijkheden voor medische toepassingen”, zegt Reijnen. De komende jaren hoopt Reijnen met meer innovaties te komen.

Health Ingredients Trading