Structuur voor diepvriesproducten, een sneltest en nieuwe seasonings

Published: 17-03-2016, | Member: Kaneka Corporation

Een ingrediënt waarmee de structuur van bevroren voedingsmiddelen behouden blijft, een sneltest voor Listeria en andere ‘food borne’ bacteriën en verschillende seasonings. Het Japanse bedrijf Kaneka loopt voorop als het gaat om innovatieve oplossingen die bijdragen aan kwaliteitsverbetering van voedingsmiddelen en voedselveiligheid.

De hoofdkantoren van Kaneka zijn gevestigd in Osaka en Tokyo. De activiteiten van de multinational zijn divers en lopen uiteen van de ontwikkeling van high-tech materialen tot innovatie in voedingsingrediënten, life sciences en chemie. De R&D-activiteiten zijn verspreid over zeven laboratoria in Japan. Het bedrijf werkt op dit moment aan vier strategische domeinen: Ondersteuning voedselproductie, Gezondheidszorg, Milieu en Energie, en Informatie en Communicatie. Dat resulteert in een voortdurende stroom van innovaties. Wereldwijd zijn ruim 8.500 mensen in dienst. Vanuit het kantoor in Brussel benadert Kaneka nieuwe markten in Europa.

In voedselproductie werkt Kaneka aan geavanceerde fermentatietechnologie en aan de modificatie van oliën en vetten. Een innovaties op dit gebied zijn: een onder hoge druk gekristalliseerde margarine, een vervanger voor cacaoboter waarmee wordt voorkomen dat chocolade plakkerig wordt (zelfs onder zomerse omstandigheden) en vervangers voor room met een natuurlijke smaak.

Voorkomen ijskristallen
Een van de recente innovaties die Kaneka heeft geïntroduceerd, zijn de ijs-structurerende eiwitten (ice-structuring proteins, of wel ISPs) en polysachariden. Deze additieven verbeteren de kwaliteit van diepvriesproducten doordat zij de vorming van ijskristallen in voedingsmiddelen voorkomen. Zo blijft de structuur van de voedingsmiddelen behouden. ISP’s komen van nature voor in allerlei organismen, zoals planten, vissen, insecten en schimmels. De ISP’s die Kaneka op de markt brengt worden gewonnen uit de kiemplanten van Raphanus sativus (radijs) en zijn volledig natuurlijk.

Er zijn verschillende toepassingsmogelijkheden voor deze ISP’s. Zo kunnen ze als vloeibare ingrediënt worden toegevoegd aan rijst die bestemd is voor diepvriesmaaltijden. Rijst wordt papperig als het na bevriezing wordt ontdooid. Als ISP’s tijdens het koken aan de rijst worden toegevoegd, dan blijven de korrels stevig en de smaak behouden. Een vergelijkbaar effect wordt bereikt bij het koken van noedels. Het toevoegen van ISP’s aan gestoomde, Aziatische ei-gerechten voorkomt dat de sponsachtige structuur verloren gaat.

Verrijken smaak
Andere innovaties van Kaneka betreffen het verrijken van smaken. In de eigen laboratoria is een seasoning ontwikkeld, die een aantal smaakstoffen combineert die het resultaat zijn van de Maillardreactie. Deze seasoning kan bijdragen aan een gekookte of gerijpte smaak en geur. Bovendien geeft dit product een rijk ‘koku’-aroma, een combinatie van fijne smaak, geur, mondgevoel en volheid. De seasoning kan in een groot aantal producten worden toegepast, variërend van curry’s, soepen en sauzen tot pizza-toppings.

Kaneka heeft bovendien onlangs haar productportfolio uitgebreid met kruiden- en specerijen. Onlangs is het bedrijf een biologische boerderij in Vietnam gestart, Kaneka Sun Spice Viet Nam. Hier worden witte en zwarte peper, en verschillende kruiden geteeld. Alle kruiden en specerijen voldoen aan strikte MRL’s (Maximum Residu levels). Een deel van de peper wordt biologisch geteeld.

Sneltest voor voedselveiligheid
Gezondheid is naast voeding een speerpunt voor de Japanse multinational. De farma divisie van Kaneka heeft de afgelopen jaren gewerkt aan de ontwikkeling van verschillende sneltest-kits. Een daarvan is geschikt om de gevreesde bacterie Listeria monocytogenes op/in voedingsmiddelen te detecteren. De nieuwe kit wordt nu op de markt gebracht en heeft een aantal voordelen ten opzichte van de standaard testmethodes. De nieuwe test van Kaneka werkt op basis van de zogenaamde PCR (Polymerase Chain Reaction)-technologie.

Er zijn goede resultaten geboekt met de test bij het aantonen van de Listeria monocytogenes in rauwe ham, natuurlijke kaas, koolsla en gerookte zalm. De limit of detection (LOD) van de test voor Listeria monocytogenes is vastgesteld op 104 CFU/ml, terwijl de LODs van de meeste immunoassays 105-106 CFU/ml bedraagt. In enkele uren tijd kan de test de aan- of afwezigheid van pathogenen in voedingsmiddelen aantonen. De methode is zeer betrouwbaar gebleken. De test wordt nu ook voor andere bacteriën, zoals Salmonella spp., ontwikkeld en zal binnenkort beschikbaar zijn.

Uitbreiding
Kaneka heeft de ambitie om de activiteiten in Europa, het Midden-Oosten en Afrika verder uit te breiden. Het portfolio bevat nog meer unieke producten waarmee het bedrijf zich onderscheidt. Voorbeelden daarvan zijn het Q-10 voedingssupplement dat het natuurlijke ubiquinol bevat, een vet oplosbare anti-oxidant waarvan de effecten op veroudering van het lichaam op dit moment worden bestudeerd, en de licorice-smaakstoffen die geschikt zijn voor diverse toepassingen in medicijnen en voedingsmiddelen, zoals drop. Vanuit het kantoor in Brussel worden de nieuwe markten benaderd.

Kaneka Corporation