Spirulina als gezond en duurzaam ingrediënt

Published: 16-03-2016

Algen in een chocoladereep. Het is een ongebruikelijke combinatie, maar het levert een gezonde en smakelijk snack op. The Algae Factory ontwikkelde deze reep op basis van rauwe chocolade, honing en de micro-alg Spirulina. Het bedrijf ontwikkelt samen met Antenna Foundation, een Zwitserde NGO, de kweek van Spirulina in Afrika en verwerkt deze alg in nieuwe voedingsmiddelen. Producten met Chlorella staan op de planning.

De micro-alg Spirulina is rijk aan eiwitten, essentiële aminozuren, nutriënten, vitamines en omega-3 en 6 vetzuren. Voor de productie van een kilogram algeneiwit zijn aanzienlijk minder water, grond en meststoffen nodig dan bij de productie van andere eiwitten (zie tabel). The Algae Factory ziet grote toekomstmogelijkheden voor Spirulina en andere algen als ingrediënt. De startup is een initiatief van Stefania Abbona, Pierluigi Santoro en Nicola Abbona.

“We delen een passie voor gezond eten en voor duurzaamheid en we zijn sociaal betrokken. We ontwikkelen producten op basis van algen omdat deze hierbij passen. Algen zijn gezond en dit ‘superfood’ is door de FAO uitgeroepen als een belangrijke ‘tool’ in de strijd tegen ondervoeding”, vertelt Pierluigi Santoro, Business Development Manager.

Chocoladereep
De chocoladereep met algen is het eerste product van The Algae Factory en wordt inmiddels verkocht via een webshop en op biologische markten in Nederland. Bovendien is er een ‘social brand’-campagne ontwikkeld, genaamd Bite4Bite. The Algea Factory werkt daarvoor in Afrika samen met de Zwitserse NGO-partner Antenna. Afrikaanse boeren worden ondersteund bij het opzetten van de Spirulina-kweek en The Algae Factory stort 50% van de opbrengst van de chocolade repen in het Spirulina-programma van Antenna.

“We werken hard aan de ontwikkeling van nieuwe producten op basis van Spirulina”, alsdus Santoro. “Recent hebben we een samenwerking ondertekend met de Italiaanse keten Well Done Buger om een vegetarische burger op de markt te brengen. Deze burger zal naast algen ook zeewier en andere plantaardige eiwitten bevatten. We verwachten om binnenkort ook een drank met algentoevoeging te introduceren.”

Samenwerken is voor The Algae Factory van vitaal belang. “We hebben afspraken met een aantal producenten om op basis van Spirulina en Chlorella voedingsmiddelen te ontwikkelen. Door heel de keten willen wij met partners afspraken maken over de productie van duurzame en sociaal verantwoorde voedingsmiddelen. Daarvoor zijn we verschillende NGO’s in contact. Ook zijn we in gesprek met grote partijen, zoals Google, Startup Delta en Wageningen UR. Zij tonen belangstelling in ons concept en zo hopen we ook in contact te komen met nieuwe investeerders,” besluit Santoro.

Tabel: Eiwitgehalte en benodigde hoeveelheid water en land van de micro-alg Spirulina in vergelijking tot sojabonen, mais en rundvlees (bron: The Algae Factory, 2016)

  Protein Water* Land**
Spirulina 65% 2.000 liter (brackish) 0,6 m2 (non fertile)
Soybeans 34% 9.000 liter (fresh) 16 m2
Corn 9% 12.500 liter (fresh) 22 m2
Beef (grain-fed feedlot) 20% 105.000 liter (fresh) 190 m2

* De hoeveelheid water voor de productie van 1 kg eiwit
** De hoeveelheid land voor de productie van 1 kg eiwit

The Algea Factory