Smaakmakers uit zijstromen

Published: 07-12-2015, | Member: Vika

Ingrediëntenleverancier Vika is al een halve eeuw gespecialiseerd in het valideren van reststromen en ontwikkelt samen met klanten nieuwe recepturen met duurzame ingrediënten. Een van die ingrediënten is kaaspoeder, geproduceerd uit onverkoopbare kaas.

Duurzaamheid is voor Vika al een halve eeuw de normaalste zaak van de wereld. Lucien Montulet, innovatiemanager bij Vika, vertelt: “Het familiebedrijf Vika is voortgekomen uit een kaashandel in Mijdrecht. De drie zonen van de eigenaar zochten een oplossing voor de kazen die overbleven. Deze gingen ze raspen en verpoederen. Later kwam daar nog een lijn bij voor smeltkaas en kaasvervanger.”

Zijstroom
Bij de productie en verkoop van kaas ontstaat een afvalstroom die niet geschikt is voor directe verkoop aan de consument maar wel om te raspen, te smelten of te verpoederen. Deze zijstromen zijn uitermate geschikt voor andere toepassingen. Montulet: “Het is heel duurzaam om uit zijstromen andere producten te maken zoals kaaspoeder. Kaaspoeder heeft mooie bestemmingen in de industrie en wordt onder andere gebruikt in chips, kaaskoekjes en andere hartige toepassingen. Ook aardappelpuree is een product dat op smaak kan worden gebracht met kaaspoeder.”

In de loop van de jaren is Vika uitgegroeid tot een wereldspeler als het gaat om kaaspoeder, smeltkaas, geraspte kaas en kaasvervangers. Maar dat niet alleen. Ook levert het bedrijf fond en bouillonpoeder. Vika is tegenwoordig gevestigd in Ede en levert aan afnemers in 45 landen. Naast de productie- en R&D-faciliteiten in Ede heeft het bedrijf vestigingen op verschillende plaatsen in Europa en in Nieuw-Zeeland. Kaaspoeders worden op twee locatie geproduceerd en wereldwijd geëxporteerd.

Duurzaam op alle fronten
Het voorkomen van verspilling van kaas is de start geweest van de duurzame activiteiten van Vika. Het bedrijf werkt tegenwoordig op een breed valk aan het verminderen van de impact op het milieu. De gebouwen van Vika in Ede worden daarom energieneutraal gemaakt door een serie maatregelen, waaronder het plaatsen van een installatie voor warmtekrachtkoppeling (wkk). Samen met partners werkt Vika zo op alle fronten aan innovatie. “We werken steeds vaker samen met andere bedrijven. Bijvoorbeeld met onze buren in Ede, NIZO food research. Innoveren doe je samen, met klanten, onderzoeksinstellingen en mogelijk ook met andere bedrijven,” besluit Montulet.

Vika