Selecteren op gedrag leidt tot makkelijker te houden hennen

Published: 18-02-2016

Nieuwsgierige, rustige hennen raken minder snel gestrest en daardoor is de kans op pikkerij of kannibalisme kleiner. Verbeek Broederij en Opfok levert leghennen die naast een goede productiviteit, zich onderscheiden door een minder angstig en nieuwgieriger karakter. Deze hennen komen voort uit het selectieprogramma van de Franse fokorganisatie NOVOgen.

Pluimveehouders kunnen met de zogenaamde NOVOgen leghennen inspringen op het ‘Ingrepenbesluit Pluimvee’. In dit besluit heeft de overheid vastgelegd dat vanaf 2018 het verboden is om de snavels van pluimvee te laseren. In Duitsland is dit al langer verboden. Aangezien tachtig procent van de Nederlandse eieren wordt geëxporteerd naar Duitsland, zijn veel pluimveehouders genoodzaakt om op korte termijn al een koppel leghennen met hele snavels te bestellen.

“Dit ingrepenbesluit kan pluimveehouders voor enorme problemen plaatsen,” stelt Gerrit Morren, productmanager bij Verbeek Broederij en Opfok. Hij vertelt: “Van nature vertonen hennen pikgedrag. Normaal gesproken is dat positief, voor het opnemen van voer en water of voor het vaststellen van de rangorde binnen een koppel. Maar bij onbalans in een koppel, kan dit gedrag negatief doorslaan. Dan veroorzaakt pikkerij kale kippen, verwondingen en in extreme gevallen kannibalisme met veel uitval. Het verwonden is te voorkomen door de snaveltjes bij jonge kuikens af te branden met een laser. Dit is voor de kuikens een pijnloze ingreep, maar binnenkort is dit ook in Nederland verboden. De oplossing voor het houden van hennen met hele snavels ligt in de juiste balans tussen genetica en technisch management. De kwaliteit van het voer is daarbij trouwens een belangrijke pijler is.”

Verbeek Broederij en Opfok ging daarom op zoek naar een alternatief en denkt deze te vinden in de NOVOgen rassen. De broederij en opfokkerij uit Lunteren levert broedeieren, kuikens en jonge leghennen aan legpluimveehouders in Europa en Afrika. In de polder bij Zeewolde staat Verbeek’s hypermoderne broederij met een capaciteit van 30 miljoen legkuikens per jaar en is daarmee één van de grootste in zijn soort in Europa.

Gedragsaanpassing
“Genetica en opfokstrategie zijn beide heel belangrijk voor de productiviteit en gedrag van de hennen”, vertelt Morren. “NOVOgen is een jonge fokorganisatie, opgericht in 2008 en onderdeel van het Franse Groupe Grimaud. Zij waren de eerste die hun zuivere lijnen in groepshuisvesting selecteerden op gedrag. Bij NOVOgen zitten families van zuivere lijnen tot zestig weken in dezelfde groep. Zo worden de hennen getriggerd met verschillende managementomstandigheden. Vanaf zestig weken gaan de families die het best reageren alsnog apart en wordt er door geselecteerd op persistentie en ei-kwaliteit.

“Zo is een nieuwe lijn hennen ontwikkeld die productiviteit combineert met een prettig gedrag en een goed aanpassingsvermogen. Deze NOVOgen hennen zijn nieuwsgieriger, minder bang voor mensen en hebben meer zelfvertrouwen. Rick van Emous , gedragsonderzoeker bijWageningen UR, onderstreepte dit na de introductie van deze rassen met enkele onafhankelijke onderzoeken, zoals de zogenaamde Novel Object test en de Avoidance Distance test.”

Inmiddels heeft Verbeek al bijna twee jaar alle NOVOgen moederdieren met hele snavels gehouden. “Dit was best een gedurfde stap, gezien het kapitale vermogen van deze dieren. Maar wij zagen een opzienbarend verschil in gedrag van de NOVOgen hen ten opzichte van andere rassen. Ook hebben bijna vijftig van onze klanten al een koppel NOVOgen hennen met hele snavels besteld. Zij hebben vertrouwen in de genetica en het broed en opfokmanagement van Verbeek” besluit Morren.

Verbeek Hatchery Holland