Paneermeel uit groentereststromen

Published: 15-10-2015

Reststromen uit de voedselverwerkende industrie bevatten veelal nog waardevolle voedingsstoffen. ORFI-food (Oil Reducing Food Ingredients) werkt aan nieuwe toepassingen voor deze reststromen. Van wortelen, rode bieten of groene bonen maakt het bedrijf bijvoorbeeld paneermeel met een kleurtje.

“Hoogwaardige zijstromen uit de voedingsmiddelenindustrie bieden veel onbenutte mogelijkheden”, zegt Rien Vervoort, directeur ORFI-food. “Denk bijvoorbeeld aan de reststromen uit de aardappelzetmeelindustrie. Er blijven veel aardappelvezels over nadat het zetmeel uit de aardappelen is gewonnen. Deze aardappelvezels zijn relatief rijk aan eiwitten, mineralen en vitamines.”

Minder vet
ORFI-food heeft een technologie ontwikkeld om het vocht uit deze pulp te verwijderen en er vervolgens bolletjes van te maken. De bolletjes worden vermalen tot een vezelrijke paneermeel, kruim of ook wel crumbs genoemd. Deze nieuwe crumbs van ORFI-food nemen tot dertig procent minder olie op dan de traditionele paneermeel. Bij verhitting nemen de voedingsvezels water op dat vervolgens vet afstoot. Met deze crumbs springt het bedrijf in op de trend om het vetgehalte in voedingsmiddelen terug te dringen en zo de calorische waarde te verlagen. Een bijkomend voordeel is dat de kostprijs lager is dan die van traditioneel paneermeel.

Vervoort: “Deze technologie heeft veel perspectief. We kunnen deze ook gebruiken voor bijvoorbeeld reststromen die voortkomen uit wortelen, rode bieten of groene bonen. Zo kunnen we nu paneermeel maken met een kleurtje en dat biedt allerlei nieuw marktperspectief, bijvoorbeeld voor producten voor kinderen of voor extra feestelijke bitterballen.”

Doorontwikkeling
Het eerste product met paneermeel op basis van groenten dat ORFI-food heeft doorontwikkeld, is wortelpaneermeel in combinatie met een visnugget, vertelt de ondernemer. “Dit is een echt duurzaam totaalconcept. We werken samen met een bedrijf dat de nuggets maakt van reststromen uit de visserij. Te kleine vis en resten van kabeljauw worden vermalen tot ‘mince’ en hiervan worden nuggets gemaakt. Deze nuggets kunnen vervolgens met onze wortel-crumbs worden gepaneerd. Wortelen en vis combineren immers heel goed. We zijn op dit moment in overleg met retail en fast food ketens om deze visnuggets op de markt te brengen.”

De nieuwe groentencrumbs zijn gluten-arm en E-nummervrij. Ze combineren niet alleen goed met vis, maar ook met kipfilet, schnitzels en verschillende snacks. “Een duurzaam en gezond alternatief voor bestaande crumbs”, vat Vervoort samen. “Bovendien doen ze het erg goed in de ovenbereiding, het geeft producten een ‘crunchy experience’.”

ORFI-food