Opschaling gezond tussendoortje samen met Hallo Markt

Published: 21-01-2016

Afgelopen jaar heeft Biobite enorme stappen gemaakt. Het bedrijf bakt de repen niet langer in een thuisoven, maar heeft dit uitbesteed aan een professionele bakkerij. Voor de distributie is een samenwerking aangegaan met een gecertificeerde retailer. De adviseurs van Hallo Markt hebben het bedrijf ondersteund.

“De vraag naar mijn repen groeide sneller dan ik aankon. Om een volgende stap te kunnen maken, had ik behoefte aan een netwerk van mensen met kennis en ervaring. Dat vond ik bij Hallo Markt”, vertelt onderneemster Susanne de Raaij. Zij ontwikkelde een gezond tussendoortje vanuit de gedachte dat lekker ook gezond kan zijn.

“Ik wilde mensen leren dat ‘hoe je eet’ minstens zo belangrijk is als ‘wat je eet’. Goed kauwen is belangrijk en daarom heb ik een reep ontwikkeld waarop je goed moet kauwen. Die repen sloegen goed aan en al gauw was er veel vraag van onder andere reformwinkels, sportkantines en een welness resort in de regio Bussum.”

De verse Biobite repen worden in twee varianten op de markt gebracht, namelijk boekweit en spelt. De repen bevatten verder haver, gierst, noten, zaden, abrikozen en perendiksap. Ze hebben een houdbaarheid van ruim twee weken, mist gekoeld bewaard.

Stappen genomen
De Raaij nam in 2015 deel aan het project Hallo Markt. In Hallo Markt krijgen de ondernemers niet alleen advies van ervaren coaches, ook biedt een team studenten van HAS Hogeschool Food Design & Innovation ondersteuning. Samen met Hallo Markt heeft Biobite deelgenomen aan een stand op de Food Valley Expo en een gezamenlijke proeverij in het Holland Food Valley house op de Expo.

“De adviseurs van Hallo Markt hebben mij op verschillende manieren ondersteund. Vooral de feed back was erg plezierig. De studenten hebben meegewerkt aan een marktanalyse, verpakkings- en een houdbaarheidsonderzoek uitgevoerd. Ik heb daardoor stappen genomen die ik anders nooit had genomen. Wat betreft de THT en derving heb ik dankzij de nieuwe inzichten maatregelen genomen zodat ik de houdbaarheid beter managen. Ook heb ik bruikbare tips gekregen om de verpakking te verbeteren. Dankzij deze tips is Biobite in korte tijd uitgegroeid tot een professioneel bedrijf.”

Van Raaij werkt samen met biologische bakkerij Van der Westen (onder meer bekend van Zonnemaire) en heeft met nieuwe, potentiele partners kennis gemaakt. Zowel vanuit de bakkerij als vanuit Udea en Biobite Nederland gaan nu elke week de zendingen naar winkels, bedrijfsrestaurants, cateraars, horeca, scholen, sportscholen en -clubs. Ook is er een webshop geopend.

Sinds begin 2016 is Biobite lid van de Food Valley Society. “Ik hoop nieuwe partners te ontmoeten waarmee ik kennis kan uitwisselen en die mij verder kunnen helpen op het gebied van food service en distributie. Mijn passie is om duurzame, gezonde producten op de markt te brengen.”

Ook deelnemen aan Hallo Markt
Hallo Markt ondersteunt mkb in de agrofoodsector bij het verhogen van de slagingskans van een marktintroductie. Samen met ervaren professionals met verschillende expertises en studenten van HAS Hogeschool Food Design & Innovation werken de ondernemers volgens een concreet stappenplan aan het vergroten van de kans op succes voor hun product op de markt. Hallo Markt ging van start in het voorjaar van 2015 met vijf bedrijven. Er is dit voorjaar ruimte voor nieuwe deelnemers.

Meer informatie: Lieke de Kan