Nutri-Pulse® e-Cooker® beschikbaar voor onderzoek

Published: 12-11-2015, | Member: IXL Netherlands

Dit najaar komt de Nutri-Pulse®  e-Cooker® beschikbaar voor wetenschappelijk onderzoek. Het apparaat wordt gepresenteerd tijdens het eerste World Congress on Electroporation, 6-10 september 2015 in Portoroz, Slovenië.  De belangstelling voor het apparaat dat voedsel gaart met elektrische pulsen is al jaren groot.  In 2011 won de Nutri-Pulse®  e-Cooker® de Food Valley Award.

“Nu zijn we technisch zo ver dat we een onderzoeksversie te koop kunnen aanbieden, de zogenaamde science edition”, vertelt Hans Roelofs, Innovation Director bij IXL Netherlands. De science edition van de e-Cooker® wordt uitgebracht in een beperkte oplage en bevat uitgebreide mogelijkheden voor wetenschappelijk onderzoek. Het apparaat heeft drie behandelkamers die elk afzonderlijk geprogrammeerd kunnen worden, zodat drie experimenten gelijktijdig kunnen worden uitgevoerd.

Voor de programmering van en communicatie met de Nutri-Pulse® e-Cooker® wordt een iPad mini gebruikt. Hiermee kunnen het aantal pulsen en/of de eindtemperatuur van het voedingsmiddel afzonderlijk worden ingesteld. De hoogspanning, stroom, elektrische geleidbaarheid, temperatuur en pulsaantallen kunnen tijdens de experimenten worden vastgelegd. Aan de Nutri-Pulse® e-Cooker® kunnen een oscilloscoop en logfile readers worden gekoppeld om de data te verwerken.

“Met de science edition kunnen wetenschappers het effect van e-Cooking® op verschillende aspecten van voedsel onderzoeken, bijvoorbeeld op textuur, voedingswaarde, geur en smaak, energieverbruik”, aldus Hans Roelofs.

Snel hoogwaardige voeding
De Nutri-Pulse® e-Cooker® bereidt voedsel binnen enkele minuten en bij een lage temperatuur (50 – 100 ºC ) met behulp van korte elektrische pulsen, de zogenaamde Pulsed Electric Fields technology. Hiermee worden voedingswaarde, smaak, kleur en geur grotendeels behouden. Andere voordelen zijn energiebesparing, minder voedselverspilling en geen risico meer op verbranding. De e-Cooker® maakt ook het bereiden van nieuwe gerechten met vis, vlees en groente mogelijk.

De reacties op de Nutri-Pulse® e-Cooker® zijn positief. In 2011 heeft IXL hiermee de Food Valley Award in de wacht gesleept en in 2014 de Global Food Industry Award 2014 in de categorie Product- en Procesinnovatie. Praktijktesten in het restaurant van Topsportcentrum Papendal hebben lovende reacties opgeleverd.

IXL Netherlands