Nieuwe groenterassen springen in op trends

Published: 02-03-2016

Hogere opbrengst per ha, minder verliezen in de keten en bij de consument, en nieuwe smaken en kleuren. Dat zijn enkele zaken waaraan de groentezaadveredelaars bij Syngenta werken. De genetica van planten biedt nog oneindig veel mogelijkheden. Moderne technologie maakt het mogelijk om sneller en efficiënter nieuwe rassen te ontwikkelen.

“Innoveren betekent voor Syngenta het optimaal benutten van het potentieel van planten.” Dat stelt Gerard Barendregt, Campaign Manager Groenten Benelux bij Syngenta. Syngenta is een wereldspeler in gewasbeschermingsmiddelen en zaadveredeling, met vestigingen in meer dan 90 landen en met ruim 26.000 medewerkers. Onderzoek en ontwikkeling vormen een kernactiviteit van de onderneming. Merkertechnologie is een van de nieuwe technologieën die het bedrijf inzet bij de veredeling van planten.

Barendregt: “Er zijn drie thema’s waaraan wij werken: gewassen met hogere opbrengsten die met minder input zijn te telen, het verbeteren van de betrouwbaarheid van teelt en product, en het vergroten van het onderscheidend vermogen op de markt. De eerste twee thema’s springen in op vraagstukken zoals klimaatverandering, waterschaarste en het terugdringen van de afhankelijkheid van chemie. Het derde thema speelt in op wensen van de moderne Westerse consument en is vooral relevant voor de groentesector.”

Gezond snacken
“De ontwikkeling van nieuwe groenterassen begint met een plan voor wat we willen bereiken. De keuze van het juiste ras volgt uiteindelijk na jaren testen onder verschillende omstandigheden. Moderne technieken helpen ons om gerichter en efficiënter rassen te ontwikkelen. Bovendien wordt daarmee ook tijdwinst behaald.”

Een consumententrend waarop Syngenta als een van de eerste is ingesprongen, is het gezonde snacken. “Rond 2000 hebben wij een snoeptomaat geïntroduceerd, de ‘baby plum’. De tijd was er rijp voor en de handel en retail hebben deze innovatie goed opgepakt. Inmiddels hebben de snoeptomaten een belangrijk marktsegment ingenomen.”

In vervolg hierop wordt nu gewerkt aan een zaadloze, snackpaprika. “We hebben een prima ras, alleen is deze snackpaprika rood. De consument associeert de kleine rode paprika met een peper. Dat maakt het lastig. Als je met een productinnovatie komt, is het belangrijk dat het verhaal duidelijk is. Een andere kleur is hier waarschijnlijk de oplossing en daar werken we aan.”

Innovaties in kool
Syngenta heeft de afgelopen jaren ook een aantal innovaties in koolgewassen gerealiseerd. Zo is er bijvoorbeeld recent het nieuwe broccoli ras Monflor geïntroduceerd. Dit ras maakt diverse kleine roosjes op een steel. Dat heeft een aantal voordelen. “Dit ras is arbeidsvriendelijk en draagt bij aan het verminderen van verspilling”, stelt de groentespecialist. “Voor de culinaire industrie is de groene kleur van alle roosjes een voordeel ten opzichte van de kleurverschillen in een grote broccoli. Bovendien heeft het ras minder dikke stronken.”

Andere koolinnovaties uit de koker van de veredelaar zijn de paarse spruit Redarling, die geschikt is voor wokken of stomen, en de nieuwe koolsoort Frivole, die het resultaat is van een kruising tussen spruit en boerenkool. “Beide producten zijn onderscheidend qua uitstraling en smaak, en zijn bovendien makkelijk en snel te bereiden.”

Ketendenken
De veredelaars van groentezaad houden tegenwoordig steeds meer rekening met de wensen van het retailkanaal en de consument. Bij Syngenta werkt een aantal productspecialisten, dat de markt nauw volgt. De signalen die zij oppikken, zijn aanleiding tot innovatie. Watermeloen is een ander voorbeeld van hoe een nieuw ras wordt afgestemd op de markt. Syngenta heeft een watermeloen ontwikkeld die steviger vruchtvlees heeft, waardoor het gesneden product minder lekt. Dit is praktischer voor snijderijen omdat de gesneden stukken minder lekken als deze in los worden verkocht. Ook is er onlangs een klein type watermeloen zonder zaad geïntroduceerd. Deze watermeloen weegt ongeveer 1,2 kilo en springt in op de wensen van de Europese consument.

Barendregt: “Innoveren in groenten vraagt om vooruit denken. Wij zijn nu al bezig met nieuwigheden voor over tien jaar of zelfs verder. Het verhaal moet kloppen en daarvoor moeten alle partijen, veredelaars, handel en retail, samenwerken. De lange termijn benadering is daarbij de grootste uitdaging.”

Syngenta Crop Protection