Nieuw ingrediënt geeft smaak, kleur en mondgevoel

Published: 04-02-2016, | Member: Mitsubishi Corporation Life Sciences Europe

Het nieuwe gistextract Ajirex NH van Mitsubishi Corporation Life Sciences (MCLS) is geschikt voor zout- en vetreductie. En dat niet alleen, het ingrediënt versterkt ook de kleur van fruit en geeft suikervrije frisdranken een vollere smaak.

Ajirex NH is een natuurlijk ingrediënt dat geschikt is voor een groot aantal verschillende applicaties. Het is een Torula-gistextract, dat rijk is aan peptiden en vezels. Het ingrediënt bevat nauwelijks vrije aminozuren en glutamaat, en geen nucleotiden. Het smaakt daardoor niet naar gistextract of bouillon en het heeft geen umamismaak. Dankzij deze eigenschappen is dit ingrediënt het enige gistextract dat in zoete gerechten en dranken kan worden gebruikt. Ajirex NH geeft een romig mondgevoel en zorgt voor een film op de tong.

Yolanda Werner, R&D-manager bij MCLS Europe, vertelt: “Ik noem het ook wel ons wondermiddel. Het past namelijk niet alleen goed in soepen, sauzen en snacks, maar ook in vetarm ijs en yoghurt waar het een romig mondgevoel geeft. Bovendien maskeert het de ‘off note’ van high intensity sweeteners en geeft het meer body aan suikervrije frisdranken, zodat die meer zoals de suikerrijke variant smaken. Ajirex NH heeft daarnaast nog een heel bijzondere eigenschap, namelijk dat het de paarse, anthocyanine kleur van fruit en groenten versterkt.”

Toevoeging van het ingrediënt Ajirex NH kan ook onaangename bijsmaken maskeren. Werner: “Door Ajirex NH toe te voegen kan je de zure smaak van conserveringsmiddelen maskeren. Ook de bittere bijsmaak van kaliumzout proef je niet meer als je dit gistextract toevoegt en het zelfde geldt voor de nasmaak van veel kunstmatige zoetstoffen en stevia.”

Tot slot is Ajirex NH niet hygroscopisch, dus het trekt geen vocht aan en wordt daardoor niet plakkerig. Dit is een voordeel omdat de luchtvochtigheid in productieomgeving van voedingsmiddelen vaak hoog is. Ook is het een voodeel voor toepassingen als chips die knapperig moeten blijven.

Mitsubishi Corporation Life Sciences (MCLS)