MVO met nieuwe smaken en innovatieve technologie

Published: 21-01-2016, | Member: Verstegen Spices & Sauces

Een Peruaans concept en een marinade voor oud brood zijn enkele voorbeelden van innovaties die Verstegen Spices & Sauces op de markt heeft gebracht. Het bedrijf volgt trends op de voet en werkt aan duurzaam geproduceerde ingrediënten die bijdragen aan smaakvolle en gezonde voedingsmiddelen.

Het ontwikkelen van spannende smaken en nieuwe technische oplossingen zoals zoutvervangers vormen voor Tim Boumans, manager Research and Development bij Verstegen Spices & Sauces, het belangrijkste deel van zijn werkzaamheden. Hij vertelt: “We zijn voortdurend op zoek naar producten die onderscheidend zijn en die een toegevoegde waarde hebben voor onze afnemers op wat voor manier dan ook. Kwaliteit staat daarbij voorop en tegelijk besteden we veel aandacht aan maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO).”

Zo staat de Peruaanse keuken op dit moment wereldwijd bij chefkoks in de belangstelling, weet Boumans. “Onze trendwatcher en marketeers zijn voortdurend bezig om te kijken naar wat er leeft en waarvoor belangstelling is. Drie jaar geleden hebben zij nieuwe kruiden en specerijen ontdekt in Peru en het traject ingezet om deze voedselveilig voor onze Europese relaties beschikbaar te maken. Een van de kruiden in het nieuwe concept is ‘Huacatay’. Dit is een traditioneel kruid uit Peru, een groen blaadje met een geheel eigen smaak die het midden houdt tussen dille en munt. Naast dit nieuwe kruid hebben we ook drie nieuwe chillies in het Peru-concept opgenomen, namelijk ‘Mirasol’, gele en ‘Panca’ chilies. Ieder met hun eigen fijne smaak qua scherpte.”

Herformulering
Een andere ontwikkeling waar Verstegen op inspringt, is de noodzaak om zout in voedingsmiddelen terug te dringen. Het reduceren van natrium, E-nummers, vet en suiker is een van grootste uitdagingen van nu en de R&D-afdeling van Verstegen is daarmee continu bezig. Het uitgangspunt daarbij is om geen concessies te doen aan kwaliteit, kleur of stabiliteit en om dat op een maatschappelijk verantwoorde wijze te realiseren. Uit dit traject is het ‘Verstegen Pure’- concept voortgekomen. Boumans stelt: “Verantwoord en lekker gaan heel goed samen. Dat bewijzen we met Verstegen Pure, een serie producten zonder MSG, declarabele allergenen of fosfaten en met een minimale hoeveelheid zout.” Verstegen brengen de producten op de markt met het herkenbare groene ‘Pure’-label op de etiketten.

MVO
Bijdragen aan gezonder eten past goed binnen de missie van Verstegen. Het bedrijf heeft zich als eerste kruiden- en specerijenfabrikant en als derde foodbedrijf in Europa heeft gecertificeerd voor de zogenaamde MVO Prestatieladder niveau 4. De MVO Prestatieladder is een norm voor certificering van MVO en niveau 4 staat garant voor sociale betrokkenheid en een duurzame werkwijze in de hele keten.

Verstegen werkt dan ook aan oplossingen die bijdragen aan een circulaire economie in de voedingsmiddelenindustrie. Zo heeft het bedrijf om voedselverspilling tegen te gaan, een speciale oliemarinade ontwikkeld voor de bakkerijsector. Bakkers kunnen hiermee oud, onverkoopbaar brood een kruidige smaak geven om dit vervolgens te drogen in de oven en er zo knapperige ‘crostini’ van te maken. De komende jaren worden meer van dergelijke oplossingen verwacht.

Samenwerken
“We hebben verschillende projecten in de steigers staan waarin we graag samenwerken met andere innovatieve foodbedrijven. Het kennen van andere spelers in de markt en het uitwisselen van kennis is heel belangrijk als je succesvol wilt innoveren,” stelt Boumans. “Innoveren doe je niet alleen. Door deel te nemen aan de Food Valley Society hopen we nieuwe partners te ontmoeten.”

Verstegen Spices & Sauces