Minder verliezen met microperforatie in verpakking

Published: 07-12-2015

Groenten en fruit blijven langer vers in een verpakking met microperforatie. Dat maakt een zeereis van zes weken of aanvoerspreiding bij productiepieken mogelijk. Na een succesvolle introductie van de geperforeerde zakken in de agf-sector, werkt PerfoTec nu aan verpakkingen voor snijbloemen en voor brood.

In de groenten- en fruitketen wordt meer dan veertig procent van alle versproducten weggegooid omdat deze onverkoopbaar is. Een dure vorm van verspilling. Het proces van veroudering en bederf is te remmen door de ademhaling, ook wel de respiratie genoemd, van groenten en fruit naar beneden te brengen. Bij lagere respiratie is de veroudering minder en blijft het langer verkoopbaar. PerfoTec ontwikkelde een verpakkingsoplossing waarmee de respiratie kan worden geremd.

Ivo Hendriks, commercieel directeur bij PerfoTec: “Vaak zitten er standaard grote gaten in de plastic verpakkingen van groenten en fruit. Daardoor vindt er veel uitwisseling met de buitenlucht plaats en blijft het product ademen. Door minuscule gaatjes in de verpakking aan te brengen, is het mogelijk om het zuurstofgehalte in de verpakking naar beneden te brengen en tegelijk te voorkomen dat het product stikt.”

Verpakking op maat
PerfoTec ontwikkelde een technologie waarmee de grootte van microscopisch kleine gaatjes in de verpakking precies kan worden afgestemd op de ademhaling van het te verpakken product. De mate van perforatie wordt daarbij berekend met een respiratiemeter. Dit apparaat meet de ademhaling van een monster van het product gedurende vier uur. Vervolgens wordt via een modelberekening bepaald hoe de microgaatjes moeten worden verdeeld om de ademhaling te reduceren.

Het PerfoTec Respiration Control System is getest voor een groot aantal producten, zoals steenvruchten, bessen, exoten, aardappelen, vers gesneden groenten en fruit. Uit deze metingen bleek dat de houdbaarheid van deze producten in de supermarkt tot wel vier dagen langer was. “Bovendien is het duidelijk geworden dat de respiratie niet alleen afhankelijk is van het product, maar ook van het ras en het seizoen”, vertelt Hendriks. “Voor paprika’s bijvoorbeeld, leveren we daarom nu drie types zakken. De grootte en het aantal gaatjes is daarbij afgestemd op het begin, het midden en het einde van de teelt.”

Bulkverpakking
PerfoTec ontwikkelde de technologie in eerste instantie voor retailverpakkingen. Inmiddels is er ook een oplossing beschikbaar voor bulkverpakkingen, de zogenaamde kratzakken. Hendriks: “Deze zakken hebben we ontwikkeld voor transport over zee in plaats van in het vliegtuig. De transportkosten kunnen zo flink omlaag gaan. We hebben een proef gedaan met blauwe bessen verpakt in onze kratzakken met zeevracht in plaats van luchtvracht. De bessen bleken na zes weken transport uit Chili nog van goede kwaliteit.”

Behalve voor lange-afstandstransport zijn de nieuwe zakken ook interessant voor producenten van groenten en fruit. Hendriks: “Pieken in de productie zijn onvermijdelijk. Als je als teler veel product oogst, dan doen je collega’s dat vaak ook en is de prijs laag. Met onze microgeperforeerde zakken is het mogelijk om product te bewaren zonder kwaliteitsverlies. Zo heeft een teler van puntpaprika’s onze zakken gebruikt om een buffer aan te leggen toen hij een grote productiepiek had. Door de paprika’s tien dagen te bewaren zonder kwaliteitsverlies, kon hij deze verkopen op een gunstiger moment.”

Bloemen en brood
Naast het verpakken van groenten en fruit, werkt PerfoTec ook aan oplossingen voor snijbloemen. “Deze worden vaak over grote afstanden vervoerd. Kwaliteit en houdbaarheid zijn daar ook een issue. De eerste proeven doen we samen met de bloemenveiling en de resultaten zien er goed uit. Vaasleven is daarbij maatgevend”, aldus de commercieel directeur. Een ontwikkeling die wat verder in het verschiet ligt, is een speciale verpakking voor brood. “Consumenten willen een knapperig korstje. Dat raak je al heel snel kwijt als je brood gaat verpakken. Wij werken aan een verpakkingsoplossing waarmee de knapperigheid behouden blijft.”

In supermarkten wordt het tegengaan van verspilling een steeds belangrijker thema. Het Verenigd Koninkrijk loopt daarbij voorop. Daar is op dit moment een experiment gaande met een langere THT-datum op een verpakking met microperforatie. “Je ziet op verschillende plaatsen dat men zich bewust wordt van de noodzaak om verspilling tegen te gaan. Vroeger was men vooral bezig met dozen schuiven. Nu zijn kwaliteit en houdbaarheid steeds belangrijker. Onze verpakkingstechnologie past helemaal binnen deze ontwikkeling”, aldus Hendriks.

PerfoTec