Microperforatie in verpakking ook voor kleinere agf-partijen

Published: 21-01-2016

De respiratiemeter en de laser om verpakkingen te voorzien van een microperforatie van PerfoTec zijn nu ook beschikbaar voor agf-handelaren die gedurende een kortere periode een vers product willen inpakken met de nieuwe technologie. PerfoTec is daarvoor een samenwerking aangegaan met folie-/verpakkingsleveranciers in Nederland en Scandinavië.

PerfoTec ontwikkelde een methode om folieverpakkingen van groenten en fruit te voorzien van microscopisch klein gaatjes, die zijn afgestemd op de ademhaling (respiratie) van het product.  Door minuscule gaatjes in de verpakking aan te brengen, gaat het zuurstofgehalte in de verpakking naar beneden en wordt de respiratie geremd. Hierdoor veroudert het product minder snel en zijn de verliezen in de keten kleiner.

Lease constructive
De nieuwe technologie komt dankzij een bijzondere samenwerking met verpakkingsbedrijven nu voor alle agf-producten beschikbaar. Ivo Hendriks, commercieel directeur bij PerfoTec: “Voor een inpakker van bijvoorbeeld kersen is de aanschaf van een respiratiemeter en laser financieel niet haalbaar. Wij hebben nu met Amerplast in Scandinavië en Van der Windt Verpakkingen in Nederland een huurconstructie ontwikkeld. Voor de kerseninpakker betekent dit dat hij de apparatuur voor tien weken kan gebruiken. Dat scheelt hem veel in de kosten. Ook andere inpakkers van versproduct kunnen nu profiteren van de nieuwe technologie.”

Het zogenaamde PerfoTec Respiration Control System is getest voor een groot aantal producten, zoals steenvruchten, bessen, exoten, aardappelen, vers gesneden groenten en fruit. Uit deze metingen bleek dat de houdbaarheid van deze producten in de supermarkt tot wel vier dagen langer was. De apparatuur was tot voor kort alleen beschikbaar voor inline-verpakkingssystemen. Hendriks: “De nieuwe oplossing maakt het mogelijk om de technologie in te zetten voor alle versproducten. Dit draagt bij aan het terugdringen van voedselverspilling.”

PerfoTec