Food Valley Society
Get connected with the members of Food Valley NL

“Productontwikkeling is een ontdekkingsreis.”

Published: 22-06-2016, | Member: Kitchen on a Mission

Elk kwartaal tien bijzondere borrelhapjes ontwikkelen. Bij Kitchen on a mission in Nieuw-Vennep draaien ze hun hand er niet voor om. “Creativiteit begint met wederzijds vertrouwen en een open blik”, benadrukt directeur Rutger Stolting. Innovatieve, mooie en vooral lekkere hapjes maken voor delicatessenwinkels, retailers en food-servicebedrijven – in Nederland, maar ook in België en het Verenigd Koninkrijk. Daar is het ze bij Kitchen on a mission, opgericht in 1994, om te doen.

Kitchen on a Mission maakte de afgelopen jaren een flinke groei door. De meest recente stap was in 2015, toen Kitchen on a mission samen met een grote Nederlandse retailer talloze nieuwe producten introduceerde. “We zetten een nieuwe generatie borrelhapjes in de markt en hebben daarmee de leiding in deze categorie gepakt”, zegt Stolting.

Eenvoud
Van bospaddenstoelentapenade tot gevulde hamrolletjes en gevulde brie: de borrelproducten die Kitchen on a mission bedenkt, vallen op in eenvoud. “We willen dat onze producten een oorspronkelijke samenstelling en smaak hebben en zien zoveel mogelijk af van kunstmatige geur- kleur en smaakstoffen”, zegt Stolting. “In plaats daarvan gebruiken we de beste, natuurlijke ingrediënten die voorhanden zijn.” Behalve kwaliteit is ook creativiteit een belangrijke drijfveer voor Kitchen on a mission. Die creativiteit vergt een open blik, weet Stolting: “Je moet continu om je heen kijken, luisteren en vooral: durven experimenteren.” Ideeën voor productontwikkeling komen wat hem betreft overal vandaan. “Niet alleen bij collega’s, maar ook bij vrienden en familie”, benadrukt hij. “Bij productontwikkeling werk je niet zozeer vanuit een theoretisch kader, maar ben je vooral op ontdekkingsreis.” Een goede relatie met de klant is volgens Stolting van levensbelang. “Je durft alleen met baanbrekende ideeën te komen als je weet dat de andere partij er voor openstaat, en als er wederzijds vertrouwen is.”

Innovatiementaliteit
Het innovatietempo bij Kitchen on a mission ligt met tien nieuwe producten per kwartaal hoog. “Er mislukt ook wel eens wat”, relativeert Stolting. “Maar dat geeft niet. Zolang je het tempo maar vasthoudt, je zakelijk instinct gebruikt en ervoor zorgt dat je plezier hebt. En plezier hebben ze het met elkaar, de 60 tot – afhankelijk van het seizoen – 120 medewerkers bij Kitchen on a Mission. “Ons team bestaat vooral uit twintigers en dertigers, een generatie die van jongs af aan heeft geleerd dat kennis delen belangrijk is om verder te komen”, vertelt Stolting. “Alleen zo blijf je elkaar inspireren en uitdagen.”

De wind mee
Als het aan Kitchen on a Mission ligt, zijn de mogelijkheden voor nieuwe producten eindeloos. “Vroeger waren luxe borrelhapjes vooral iets voor grachtengordelpubliek, tegenwoordig koopt iedereen het”, illustreert hij. “Retailers zetten steeds meer in op kwaliteit en beleving. Verse convenience-producten zijn niet meer weg te denken uit de dagelijkse boodschappen. Mensen fietsen graag een blokje om voor onderscheidende, smaakvolle producten.” De producten van Kitchen on a mission sluiten naadloos aan bij die trend. Stolting: “We hebben de wind mee en zijn slim genoeg om die wind te pakken.

Kitchen on a mission