Insecten kweken als basis voor voedingsmiddelen en farmaceutische ingrediënten

Published: 25-05-2016, | Member: Protifarm

Insecten kweken als basis voor duurzame, natuurlijke en gezonde voedingsmiddelen, en voor farmaceutische ingrediënten. Dat is de missie van Proti-Farm Holding NV, sinds 1 mei 2016 lid van de Food Valley Society. “We blijven optimaliseren in ons eigen Proti-Farm R&D center”, aldus CEO Heidi de Bruin.

Proti-Farm nam in 2014 Kreca uit Ermelo over, een van de grootste insectenkwekerijen in Europa. Het bedrijf heeft in de anderhalf jaar dat het bestaat een stevige reputatie opgebouwd. “We zijn een van de vier bedrijven in Nederland die wettelijk toestemming hebben om insecten te kweken voor menselijke consumptie”, vertelt De Bruin. In het geval van Proti-Farm zijn dat sprinkhanen, krekels en kleine meelwormen (lesser mealworms), gekweekt zonder antibiotica, pesticiden en hormonen, en non-GMO.

Hoge voedingswaarde
Insecten zijn een duurzame eiwitbron – vele malen efficiënter te kweken dan vlees – met een zeer hoge voedingswaarde. “Insecten hebben een dierlijk aminozuurpatroon en bevatten alle negen essentiële aminozuren. Ze zijn ook rijk aan natuurlijke vitamines en mineralen; het ijzergehalte is bijvoorbeeld vele malen hoger dan dat van spinazie.”

Dat maakt insecten interessant om te verwerken in hybride vleesproducten of als eiwitconcentraat in sportvoeding of dranken. Maar ook voor ouderen of mensen die ziek of herstellend zijn, vormen ze een geschikte eiwitbron. Het bedrijf levert daarnaast eetbare en specifieke oliën voor de cosmetica- en farmaceutische industrie.

Proti-Farm heeft grote ambities. “We zijn op dit moment volop bezig met de opschaling van de lesser mealworm-kweek in onze high-tech fabriek in Ermelo naar duizenden tonnen per jaar aan verse insecten. De fabriek wordt food-grade opgeleverd. “In ons R&D center werken we continu aan het optimaliseren van voederconversies. Ook testen we telkens nieuwe, duurzame voedselbronnen voor onze insecten, zoals reststromen uit de agri- en voedingsmiddelenindustrie.“

Proti-Farm werkt met diverse internationale partijen samen in toonaangevende projecten. “Zo werken we met DTI in Denemarken aan robottechnieken en bestuderen we samen met Wageningen University de veiligheid van insecten als voedselbron”, illustreert de CEO. Samen met TNO ontwikkelt het bedrijf bovendien het eerste novel-food dossier ter wereld voor de lesser mealworm.

Op het menu
Voor veel consumenten in niet-westerse landen zijn (hele) insecten al jaren doodgewone kost. De Bruin verwacht dat ook mensen in westerse landen binnen afzienbare tijd ‘om’ zullen gaan. “Insecten zijn veilig en gezond om te eten, en je kunt ze gemakkelijk verwerken in vleesproducten zonder dat je er iets van ziet of proeft.”

“Door nauw samen te werken met onderzoeksorganisaties en andere bedrijven in de keten, kunnen we de ontwikkelingen versnellen”, besluit ze. “Reden genoeg dus om toe te treden tot de Food Valley Society.”

Proti-Farm