InnoSportLab Papendal test e-Cooker®

Published: 20-10-2014

e-Cooking is een nieuwe technologie in de keuken om eten snel klaar te maken. Bakolie, bakvet, koken of stomen zijn niet nodig. De Nutri-Pulse® e-Cooker® bereidt binnen enkele minuten een heerlijke maaltijd met korte elektrische pulsen. Daardoor blijven de voedingswaarde, smaak, kleur en geur behouden. Andere voordelen zijn energiebesparing, minder voedselverspilling en geen risico op verbranding. De eerste reacties in de keuken van het Topsportrestaurant zijn erg positief. Tijdens de Food Valley Expo op 23 oktober 2014 wordt live ‘ge-e-Cookt’ met deze technologie.

Voor topsporters moet er op alle momenten een maaltijd van topkwaliteit beschikbaar zijn: lekker, gezond en gevarieerd. Nieuwe kooktechnieken zijn dus altijd welkom. Daarom sloegen producent IXL Netherlands, Sportcentrum Papendal, InnoSportNL een jaar geleden de handen in elkaar voor een testopstelling van de Nutri-Pulse® e-Cooker® in het Topsportrestaurant.

e-Cooking
Bij bestaande kooktechnieken wordt gebruik gemaakt van kokend water, bakvet, bakolie of stoom bij temperaturen tussen 80 °C en 200 °C gedurende langere tijd. e-Cooking gebruikt alleen de noodzakelijke temperatuur van hoogstens 90°C voor een homogeen garingsproces. Dat brengt geen warmte van buiten naar binnen, maar zorgt ervoor dat in het voedingsmiddel zelf warmte ontstaat. De elektrische pulsen veranderen de structuur van vlees, vis of groenten: de cellen worden van elkaar losgemaakt en de celwanden doorlaatbaar. Hierdoor wordt het voedsel goed eetbaar, kauwbaar en verteerbaar.

Govert van Oord, Managing Director van IXL, is enthousiast over de samenwerking met het Topsportrestaurant in InnoSportNL: “In een reële keukenomgeving kunnen we de nieuwe bereidingsmethode op diverse aspecten vergelijken met de huidige kooktechnieken. Topsporters zijn erg kritisch op hun voeding en daarom vormen zij een ideaal testpubliek. Ze letten niet alleen op smaak en textuur, maar ook op de voedingswaarde en de variëteit in de maaltijden.”

Ondersteunend aan prestatie
In het Topsportrestaurant werden verschillende maaltijden bereid met de nieuwe technologie. Onder meer het nationale damesvolleybalteam kon proeven van de resultaten en hun reacties waren erg positief. Chefkok Erik te Velthuis is te vinden voor een verder gebruik van de Nutri-Pulse® e-Cooker®: “Hier op Papendal doen we veel onderzoek naar diëten die ondersteunend zijn aan de prestaties van topsporters. En natuurlijk moet een maaltijd niet alleen gezond zijn, maar ook lekker. Voor de keuken is ook de tijdwinst interessant: in minder dan tien minuten zet je een topsporter een individuele en evenwichtige maaltijd voor.”

Intussen is de internationale erkenning niet uitgebleven. Recent won de Nutri-Pulse® e-Cooker® de Global Food Industry Award 2014 in de categorie product- en procesinnovatie, een belangrijke prijs voor de wereldwijde uitrol van de technologie.