Chinees-Nederlandse joint venture voor kindervoeding

Published: 08-10-2014

Huishan Dairy en Koninklijke Friesland Campina hebben een joint venture opgericht voor een volledig geïntegreerde productieketen voor kindervoeding in China. De overeenkomst, waarvoor de gesprekken in mei van dit jaar zijn gestart, is ondertekend door de CEO’s van beide bedrijven: Yang Kai namens Huishan Dairy en Cees ‘t Hart namens FrieslandCampina.

Het is de eerste joint venture tussen een Chinees en een buitenlands zuivelbedrijf die in China kindervoeding gaat produceren, vermarkten en distribueren. Beide bedrijven krijgen een belang van 50 procent en blijven daarnaast de eigen activiteiten op het gebied van kindervoeding voortzetten. Als zodanig blijft Huishan haar eigen merken op de markt brengen en blijft de productie van het merk Friso exclusief in Nederland plaatsvinden. Ook blijft FrieslandCampina dit merk zelfstandig in China op de markt brengen.

Nieuw merk
De twee bedrijven hebben het plan met de joint venture een nieuw merk kindervoeding op de Chinese markt te introduceren. Onder dit nieuwe merk wordt hoogwaardige kwaliteitskindervoeding geproduceerd, op basis van een volledig geïntegreerde keten waarbij gebruik wordt gemaakt van de hoogwaardige productieketen van Huishan en de internationale kennis en ervaring van FrieslandCampina. De joint venture wordt eigenaar van de moderne zuivelproductiefaciliteit van Huishan in Xiushui (Shenyang). De boerderijmelk wordt geleverd door de eigen melkveebedrijven van Huishan.

FrieslandCampina stelt haar verkoop- en distributienetwerk in China ter beschikking, evenals haar kennis en ervaring op het gebied van het opzetten van een productieketen voor kindervoeding en de branding en marketing daarvan. Dankzij deze combinatie krijgt de joint venture volledige controle over de inkoop, productie, marketing en distributie van haar eigen kindervoedingsproducten.

Voedselveiligheid
De joint venture tussen Huishan Dairy en FrieslandCampina sluit aan bij de nieuwste regelgeving in China op het gebied van voedselveiligheid. De nieuwe regels zijn gericht op borging van de kwaliteit van kindervoeding binnen de hele keten. Dit is door de Chinese overheid bestempeld als topprioriteit voor de volksgezondheid.

De joint venture volgt op het staatsbezoek van de Chinese president Xi Jinping aan Nederland eerder dit jaar, waarbij hij en premier Mark Rutte hebben afgesproken om de samenwerking op zuivelgebied te intensiveren.

Gedeeld belang
FrieslandCampina investeert een bedrag van circa RMB 700 miljoen (EUR 90 miljoen) in een belang van 50 procent in de zuivelfabriek in Xiushui en koopt voor USD 30 miljoen (EUR 24 miljoen) aan Huishan-aandelen op de beurs van Hong Kong. De transactie moet nog worden goedgekeurd door de plaatselijke en nationale overheidsinstanties.