Food Valley Society
Get connected with the members of Food Valley NL

Groeiende belangstelling voor algenpoeder in brood

Published: 10-06-2015

Algenburgers, een Nederlandse innovatie, stonden de afgelopen maanden internationaal in de belangstelling. De snack werd goed ontvangen in Parijs en Milaan. De burger combineert zoetwater microwieren en zoutwater macrowieren en is rijk aan hoogwaardige eiwitten, vitamines en mineralen.

The Dutch Weed Burger timmert aan de weg met de algenburger. Op een recente bijeenkomst van de OECD (Organisation for Economic Cooperation and Development) in Parijs stond de algenburger op het menu bij de aanwezige 34 aangesloten landen. Ook tijdens de World Expo Milaan is het brood verkrijgbaar in de restaurants van het Nederlandse paviljoen.

De snack, is een malse burger gemaakt van geroosterde sojasnippers en kombu (eetbare soort bruinwier) met een saus van Hollandse zeesla. Het broodje is verrijkt met Chlorella-poeder, afkomstig van een groene alg. Het brood bevat daardoor meer proteïnen en minder zout in brood. Algen bevatten bovendien de vijfde smaak, ‘umami’. Umami activeert de speekselklieren en versterkt hierdoor de zoete en/of zoute smaak. Het brood bevat dertig procent minder zout en maar liefst 42% minder vet dan regulier volkoren brood. De algen in dit brood zijn van de Chlorella-familie en worden in Nederland gekweekt door de firma Nutress.

De toevoeging van algen aan het brood levert betere functionele eigenschappen op; het bevat vitaminen A, B2, B6, C en mineralen zoals ijzer, magnesium en fosfor. Bovendien is verlenging van de houdbaarheid met 50% gerealiseerd. Het brood wordt geproduceerd in Nederland en won in 2012 gouden Bakkerswereld-innovatiering onder de naam Meerbrood™

Duurzame ondersteuning

Het Nederlandse bedrijf The Dutch Weed Burger bezoekt tot nog toe de food-events met los materieel en een bakfiets. Om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen, is het bedrijf een crowdfunding-campagne gestart om een foodtruck met grill te financieren. Door de campagne wordt algenburger op meer (food-)evenementen verkrijgbaar en het verhaal van de burger en alternatieve proteïnen breder verspreid. Nutress ondersteunt de crowdfunding-campagne en draagt daarmee bij aan het duurzaam voeden van de wereld.

Meer informatie over Nutress