Gezonde en smakelijke oliën en vetten

Published: 30-03-2016, | Member: Bunge Ltd

Gezonder, gemakkelijker en lekkerder. Dat zijn de belangrijkste trends waaraan de Food & Ingredients tak van Bunge werkt. De multinational is gespecialiseerd in de bewerking van granen en oliezaden en handelt wereldwijd in agrarische producten, van zaden en meststoffen tot gebottelde plantaardige oliën. Daarnaast wordt er aan biobrandstoffen gewerkt. Op 28 april 2016 organiseert Food Valley NL een excursie naar Bunge in Barcelona in aansluiting op bezoek op de Alimentaria.

Bijna tweehonderd jaar geleden werd Bunge in Amsterdam opgericht als handelshuis in graan en oliezaden. Inmiddels heeft het bedrijf vestigingen in meer dan vijftig landen in Europa, het Midden Oosten en Noord-Afrika en werken er ruim 5.000 mensen. Het hoofdkantoor is gevestigd in New York. In Europa heeft het bedrijf eigen havens in Polen, Italië, Rusland en Oekraïne, en overslagcapaciteit in verschillende havens in Spanje, Portugal en Letland. Het R&D centrum is gevestigd in Hongarije en het bedrijf heeft onderzoeksfaciliteiten in Polen, Duitsland en Finland.

Vier pijlers
Innovatie berust bij Bunge op vier pijlers. Pierre Verdellet, Innovatie Manager bij Bunge somt op: “Ten eerste wordt er gewerkt aan een gezonder productaanbod. Zo is er aandacht voor het terugdringen van de hoeveelheid transvetten in margarines en het verminderen van het zoutgehalte. We maken gebruik van koolzaadolie om het gehalte omega-3 verzuren te vergroten in verschillende producten. Bunge beschikt over een gepatenteerde technologie op dit vlak.”

“Onze tweede focus is ‘convenience’. We ontwikkelen oplossingen voor het eenvoudiger bereiden van voedsel, bijvoorbeeld met oliën en vetten die betere functionaliteiten hebben in de bakkerij of die betere resultaten geven bij bakken en braden. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de gebruiksvriendelijkheid van verpakkingen van oliën en vetten. Zo is er een speciale dop voor flessen ontwikkeld die makkelijker te openen is.”

“De derde pijler is het verbeteren van de smaak en de geur van de oliën en vetten. Olie is immers een van de beste dragers van smaak. In dit kader is een serie oliën en spreads ontwikkeld met bijvoorbeeld kruidenextracten. Ook werken we aan ‘virgin’ olie afkomstig van verschillende zaden.”

Tot slot de vierde pijler. Dat zijn duurzaam geproduceerde producten natuurlijke oorsprong. Verdellet legt uit: “Duurzaamheid is een van onze kernwaarden en heeft betrekking op alle activiteiten, van het terugdringen van het gebruik van meststoffen tot het verminderen van het energiegebruik in onze processen. Als wij het hebben over producten van natuurlijke oorsprong dan bedoelen wij dat we werken aan het terugdringen van additieven en dat we zoveel mogelijk lokaal geproduceerde producten gebruiken. We maken bovendien zoveel mogelijk gebruik van koude perstechnologie, bijvoorbeeld voor de ‘virgin’ olie. Ons dochterbedrijf BungeMaxx is gespecialiseerd in lecithine dat in verschillende oliezaden voorkomt. “

Partnerships
“Partnerships zijn belangrijk voor ons”, stelt Verdellet. “Zeker als het om innoveren gaat. We werken samen met grote en kleine partners, toeleveranciers en klanten, biotech bedrijven en onderzoeksinstellingen.”

Recent is Bunge Global Innovation een samenwerking aangegaan met het biotech bedrijf Solazyme, een bedrijf dat gespecialiseerd is in oliën uit micro-algen. Er is recent een fabriek gebouwd bij de vestiging van Bunge in Brazilë waar de joint ventue laurine zuur uit algen produceert. Andere business partners zijn DSM en Novozymes voor de ingrediënten en enzym technologie, en NIZO food research voor de kennis van eiwitten.

Bunge Ltd