Food Valley Society
Get connected with the members of Food Valley NL

Meatless reist de wereld rond “Er ligt voor vleesvervangers een enorme groeimarkt in het verschiet”

Published: 25-05-2016, | Member: Meatless

Meatless timmert hard aan de weg. In 2005 begonnen met een vleesvervangend product gemaakt van lupine, heeft het Zeeuwse bedrijf er nu ruim 20 in zijn portfolio. Op de aankomende IFT Food Expo in Chicago staat de glutenvrije variant, gebaseerd op rijst, in het zonnetje.

Zuinig zijn op het milieu. Dat is de gedachte achter Meatless (www.meatless.nl), een spin-off van vleesbedrijf Hubro. “De productie van vlees kost relatief veel water en energie”, zegt directeur en oprichter Jos Hugense. “Wij wilden een plantaardig, duurzaam alternatief ontwikkelen.”

Het bedrijf koos aanvankelijk lokaal geteelde lupine – een gewas met blauwe bloemen en eiwitrijke erwten – als grondstof en verwerkte deze tot vleesvervanger. “We hebben een techniek op basis van hydrocolloïden verder doorontwikkeld”, vertelt de ondernemer. “Dit heeft een procedé opgeleverd dat uniek is in de wereld.” De lupine-erwten worden vermalen tot een pasta, waarna een zeewierextract wordt toegevoegd als bindmiddel. Zo ontstaat een vezelachtige structuur die lijkt op die van kip.

Sappig
Meatless heeft een neutrale smaak en een sappige bite. “De vezels die erin zitten, hebben een hoge waterhoudende capaciteit en zijn hittestabiel.” Deze eigenschappen maken het product niet alleen geschikt als vleesvervanger voor vegetariërs en veganisten, maar ook voor toepassing in ‘hybride’ vleesproducten: samengestelde producten waarin een deel van het vlees is vervangen door een plantaardig ingrediënt. “Magere vleesproducten zijn vaak aan de droge kant”, illustreert Hugense. “Door Meatless toe te voegen, kun je ze sappiger maken en krijg je meer de beleving van een volvet product.”

Het bedrijf, tegenwoordig actief van Canada tot Indonesië, heeft zijn portfolio de afgelopen tien jaar meer dan vertienvoudigd. “We hebben nu ruim 20 producten in het assortiment, gebaseerd op lupine, tarwe, tapioca en rijst”, vertelt Hugense. De producten zijn gedroogd of ingevroren verkrijgbaar, als fijne bloem of in stukjes met een grootte tot 20 millimeter in doorsnede. Ze zijn er zowel in rode als bruine uitvoering, gekleurd met echte karamel respectievelijk bietenextract. Twee producten zijn biologisch (SKAL-gecertificeerd) en er is ook een hypoallergene, glutenvrije variant op basis van rijst.

Glutenvrij
Dit laatste product wordt tijdens de IFT Food Expo, van 16 t/m 19 juli in Chicago, nadrukkelijk in het zonnetje gezet. “De prijzen van rundvlees in de VS zijn gestegen en de vraag naar magere producten neemt toe”, licht Hugense toe. “De vleesindustrie is hard op zoek naar alternatieve ingrediënten die gezond, lekker en betaalbaar zijn.” Ingrediënten voor vleesproducten in de VS moeten, conform regels van de USDA glutenvrij zijn.

De ondernemer heeft grote plannen. “We zijn sinds 2009 elk jaar met 20-25% gegroeid; in 2016 komen we zelfs uit op 50-60%”, zegt hij. “Die double digit-groei willen we de komende jaren doorzetten.” Volgens de ondernemer ligt er wereldwijd een enorme groeimarkt in het verschiet voor een specialistisch product als Meatless. “Niet alleen als vleesvervanger of voor hybride vleesproducten, maar ook als ingrediënt in vis – een product dat net als vlees steeds schaarser en dus duurder wordt – en zelfs magere kaas.”

Totaalconcept
Het bedrijf timmert dan ook flink aan de weg met nieuwe innovaties. “We onderzoeken nu of en zo ja met welke techniek Meatless-bloem te injecteren is in voedingsmiddelen”, vertelt de ondernemer. “Daarmee kun je enkelvoudige vleesdelen, zoals kalkoenborst, veel sappiger van smaak maken.”

Hugense verwacht dat de techniek in de loop van 2016 beschikbaar komt voor verwerkende bedrijven. Kennismaken met Meatless kan nu al, bijvoorbeeld tijdens de IFT Food Expo in Chicago, van 16 t/m 19 juli in het Holland Food Valley Pavilion, stand 2012, 2015, 2018.

Meatless