Eerste proeffabriek voor algenraffinage

Published: 11-09-2014

Met een druk op de knop heeft Jos Keurentjes Chief Scientific Officer van TNO in Lelystad de VALORIE, een mobiele proeffabriek voor algenraffinage, in gebruik genomen. VALORIE kan op maat de gewenste ingrediënten uit algen zuiveren in hoeveelheden die het aantrekkelijk maken voor afnemers om productieprocessen op in te gaan richten.

TNO loopt in de wereld vooraan om op deze schaal alle waardevolle ingrediënten uit de alg te kunnen winnen in plaats van een enkel deel van de alg. Dit gebeurt met innovatieve technologie, die het mogelijk maakt om de zeer taaie celwand van algen non-destructief open te breken en daar vervolgens stoffen als eiwitten, oliën, en koolhydraten op een energie-effectieve manier uit te winnen. De technologie achter VALORIE is in het laboratorium getest en voldeed daar.

Grote belangstelling bedrijfsleven
Met de opschaling naar proeffabriek door TNO samen met partner Algae Food and Fuel is het proces geschikt gemaakt voor industriële pilots. Dat VALORIE voorziet in concrete belangstelling blijkt uit het feit dat meer dan 120 geïnteresseerden uit met name het bedrijfsleven aanwezig waren.

Algen als aantrekkelijk alternatief
Wereldwijd zijn ondernemingen voortdurend op zoek naar alternatieven voor de grondstoffen die ze verwerken. Die alternatieven moeten duurzamer en minder schaars zijn en bovendien de beschikbaarheid van de grondstoffen vergroten en flexibiliseren. Algen bestaan uit waardevolle ingrediënten, hebben een zeer hoge groeisnelheid en kunnen worden geteeld op onvruchtbare grond. Algen zijn hét landbouwgewas voor de toekomst en kunnen grondstoffen leveren voor de productie van voedsel voor mens en dier, chemische producten waaronder verf of coatings en farmaceutische producten zoals crèmes.

Partners
Het project is een gezamenlijk initiatief van TNO en bedrijven als Algae Food & Fuel, Sabic, De Wit Oils, Van Wijhe Verf en Royal HaskoningDHV.

Meer informatie over VALORIE en de toepassingsmogelijkheden van algen:

www.tno.nl/valorie