Echte wijn wine gums

Published: 04-02-2016

Een snoepje voor volwassen dat smaakt naar wijn, hetzelfde relaxte gevoel oproept, maar geen alcohol bevat. Dat is het idee achter de echte winegums van Vinoos by AMS. Initiatiefneemsters zijn Mireille Reuling en Marleen Teters. In 2014 brachten zij het snoepje op de markt en de belangstelling is overweldigend.

Reuling vertelt: “Drie jaar geleden ben ik op de Kunstacademie begonnen met de ontwikkeling van het concept van eetbare wijn in de vorm van een snoepje. We hebben ingezet in op het topsegment van de markt. Vanaf het begin is er heel veel belangstelling voor onze echte winegum. We hebben veel free publicity gekregen en verschillende chef-koks zijn heel enthousiast. Intussen ligt onze winegum op het hoofdkussen in de kamers bij grote top-end hotelketens.”

Begin oktober ontving Vinoos bij AMS de European Columbus Trophy, een belangrijke aanmoedigingsprijs voor ondernemers in de hospitality-sector. Onlangs zijn Reuling en Teters genomineerd voor de VIVA 400 Award voor meest inspirerende business vrouwen van Nederland.

Uitdagingen
Al die positieve reacties zijn een stimulans om door te gaan. Vinoos by AMS kan dat goed gebruiken. Als startende onderneemsters lopen de initiatiefneemsters tegen allerlei uitdagingen aan, zoals het vinden van een oplossing voor de productie van de winegum. “De hoeveelheid winegums die wij willen produceren, past niet binnen de bestaande productiefaciliteiten. Voor de meeste fabrieken is het immers niet interessant om hun productielijnen in te zetten voor kleine partijen”, zegt Reuling.

Andere zaken waar het startende bedrijf tegen aanliep zijn het vinden van financiering en de mogelijkheden om onderzoek te doen naar doorontwikkeling van het product. Met deze vragen klopte Vinoos by AMS aan bij Food Valley Direct en die bracht de onderneemsters in contact met bedrijven in Nederland en België die gespecialiseerd zijn in de productie van kleinere hoeveelheden zoetwaren. Ook werd Vinoos by AMS in contact gebracht met HAS Hogeschool om hen verder te helpen bij hun onderzoeksvragen.

Op dit moment levert Vinoos by AMS twee smaken echte Winegums, namelijk een rode variant Merlot en een witte variant Chardonnay. De onderneemsters hopen binnenkort met een rosé variant te komen en met een winegum die geschikt is voor vegetarische en halal consumenten. “Maar boven alles moet het ‘the most original gift’ van Nederland worden. Eetbare wijn als uniek kadootje, dat bijzonder smaakt en waar de wereld om je heen vanaf moet weten. Zoiets lukt alleen als je met deskundige, vooruitstrevende en gedreven partijen werkt. Samenwerken is voor ons van groot belang.

Vinoos by AMS