Duurzaam conserveren van champignons door koken in eigen vocht

Published: 09-06-2015

Scelta Mushrooms heeft een nieuw procedé ontwikkeld voor het conserveren van champignons. De champignons worden, na verpakt te zijn in een zogenaamde Ecopouch®, gekookt  in het vocht dat vrijkomt uit de champignons tijdens verhitting. De resulterende champignons combineren een verse smaak en textuur met een  lange houdbaarheid.

Het kookvocht is volledig afkomstig van de champignon en er zijn geen chemische hulpstoffen, de zogenoemde E-nummers, meer toegevoegd. Bij klassieke conserven worden zout en diverse zuren toegevoegd om kleur, smaak en pH te stabiliseren. Daarnaast is de productie van traditionele conserven zeer energie-intensief, het gehalte afval is hoog en de smaak komt niet in de buurt van dat van vers.

Het maakproces en transport zijn bij de nieuwe oplossing energiezuiniger en bovendien is de hoeveelheid afval beduidend minder. Het verpakkingsmateriaal is flexibel en licht van gewicht. Het kleine volume leidt tot vermindering van de opslag, distributie en transport. Ecopouches hoeven niet te worden gekoeld voor bewaring. De verpakking kan worden gerecycled.

De champignons zijn afkomstig van lokale, GlobalGAP gecertificeerde telers.  Het vocht met intense champignonsmaak kan ook prima gebruikt worden als 100% natuurlijke basis voor onder meer umami-rijke soepen, fonds en sauzen.

Scelta Mushroooms