De inspirerende innovatiemachine van Kraft Heinz

Published: 03-12-2015, | Member: The Kraft Heinz Company

In de moderne keukens, de pilot plant, het verpakkingslab en de kantoortuin in het innovatiecentrum van Kraft Heinz werken de medewerkers samen aan productinnovatie. De lijnen zijn kort en nieuwe ideeën worden uitgewerkt in multidisciplinaire teams. Food Valley Society-leden brachten donderdag 26 november een bezoek aan 57, het innovatiecentrum voor Europa.

“Innovatie en kwaliteit zijn de kracht van ons bedrijf”, vertelde Andrea Budelli, R&D-directeur bij Kraft Heinz. “Innovatie berust bij Kraft Heinz op vier pijlers: de producten die wij ontwikkelen, moeten winstgevend zijn. Onze producten moeten nummer 1 of 2 zijn in hun categorie op de markt. Onze producten hebben altijd de hoogste kwaliteit. En tot slot, onze mensen zijn toptalenten.” Deze aanpak vormt al meer dan honderd jaar het uitgangspunt van het bedrijf. Zo was oprichter Henry John Heinz de eerste die producten in glas verkocht omdat hij vond dat zijn klanten moesten kunnen zien wat zij kochten.

Elkaar versterken
In 2013 opende Heinz het innovatiecentrum in Nijmegen, dat de legendarische naam 57 mee kreeg. Daarbij verwijst 57 naar de succesvolle reclameslogan uit 1892: ‘Heinz 57 varieties’. In dit centrum vindt negentig procent van het onderzoek en ontwikkeling voor de Europese markt plaats. “Wij focussen op de D van R&D. Veel onderzoek besteden we uit. Dat is efficiënter want dan kan je het laten doen door mensen met de meeste kennis en laboratoria met de beste faciliteiten”, aldus de R&D-directeur.

Kraft Heinz ontstond in het voorjaar 2015 uit een fusie van twee wereldspelers in de voedingsindustrie. Budelli: “De portfolio’s van Kraft en Heinz vullen elkaar goed aan. Kraft is sterk in witte sauzen en vaste voedingsmiddelen en Heinz in rode sauzen en vloeibare voedingsmiddelen. Qua omzet in de voedingsindustrie staan we nu wereldwijd op de vijfde plaats en in de Verenigde Staten op de derde plaats. In 45 landen zijn we in de supermarkten vertegenwoordigd met A-merken.”

Innovatiemachine
“We geven iedereen de kans om te stralen. Een jonge medewerker met een goed idee, bijvoorbeeld, krijgt bij ons veel verantwoordelijkheid. Ons personeelsbeleid is erop gericht om getalenteerde mensen maximaal te stimuleren. Bovendien is de organisatie niet gelaagd en wordt samenwerking tussen verschillende afdelingen aangemoedigd. Per project worden medewerkers bij elkaar gezet. In wisselende samenstellingen wordt zo gewerkt aan nieuwe producten.”

Het nieuwe gebouw is zo ingericht dat ontmoetingen tussen medewerkers van verschillende afdelingen worden gestimuleerd. De kantoortuinen zijn open en niemand mag achter zijn bureau eten of koffiedrinken, daarvoor is de kantine de aangewezen plek. De keuken bestaat uit zes kookeilanden, waar topkoks op verschillende fornuizen de innovaties ontwikkelen. Er is een pilot-plant waar in verschillende processen kunnen worden getest en in het verpakkingslaboratorium worden nieuwe verpakkingen ontwikkeld. In een smaaklaboratorium test een onafhankelijk, getraind smaakpanel de innovaties beoordeeld.

“En ons beleid werkt”, zei Budelli trots. “Na drie jaar zien we dat de innovatiemachine echt gaat draaien. Binnenkort zullen we een groot aantal innovaties op de Europese markt brengen.” De meest recente innovatie is een ketchup met vijftig procent minder suiker en 25 procent minder zout waarvan de smaak vergelijkbaar is aan de traditionele ketchup.

The Kraft Heinz Company