Biobased koffiecapsules van Koffiebranderij Peeze

Published: 14-12-2015, | Member: Peeze Coffee Roasters

De afbreekbare koffiecapsule gevuld met fair trade Arabica koffie, ontwikkeld door Koffiebranderij Peeze, heeft de Food Valley Award 2015 gewonnen. De innovatieve koffiecapsule is het resultaat van een bijzondere samenwerking tussen een aantal partijen en heeft een grote marktpotentie. Wereldwijd worden er 14 miljard capsules gebruikt.

Kwaliteit en maatschappelijk verantwoord ondernemen zitten in de genen van Koffiebranderij Peeze. Het verhaal van de koffiebranderij begint in 1879, toen in een herberg in het oosten van Nederland twee broers Peeze zelf hun koffiebonen gingen branden om de boeren uit de omgeving de lekkerste koffie te kunnen serveren. De koffie van de broers maakte naam en de vraag naar hun koffiebonen groeide uit tot een professionele koffiebranderij. Nu, 136 jaar later, staat kwaliteit nog steeds voorop en duurzaam produceren is daarbij het uitgangspunt. Timmo Terpstra, de huidige directeur van Koffiebranderij Peeze: “We zoeken steeds naar nieuwe mogelijkheden om verder te verduurzamen en we volgen nauwgezet de ontwikkelingen bij andere koplopers.”

Krachten gebundeld
Koffiebranderij Peeze levert tegenwoordig meer dan alleen koffie. Goede ingrediënten verdienen een goede manier van bereiding en daarvoor is de juiste apparatuur nodig, is de filosofie. Het bedrijf levert daarom koffiemachines voor zowel de particuliere als de zakelijke markt, en verschillende toebehoren. De milieubelasting van aluminium koffiecapsules was vier jaar geleden de reden om te starten met de ontwikkeling van een duurzaam alternatief. Het resultaat is begin dit jaar gelanceerd: de biobased koffiecapsule.

“Voor het ontwikkelen van deze innovatie hebben we de krachten gebundeld met een technologiebedrijf, een leverancier van afbreekbaar plastic en een afvulbedrijf”, vertelt Terpstra. “We hadden te maken met maar liefst 1700 patenten en tegelijk stonden we voor lastige technische uitdagingen. Na de nodige ups en downs konden we het traject van materiaalkeuze, het ontwikkelen van de cups en het inrichten van een hightech afvullijn starten. Begin 2015 is de eerste productierun gedraaid en die was succesvol.”

Drie componenten
Voor de innovatieve koffiecapsule is gebruikt gemaakt van nieuwe technologie. De cups worden geproduceerd van polymelkzuur (polylactic acid, PLA), een biobased materiaal. Deze grondstof heeft een lagere hittebestendigheid dan plastic. Daarom moest het PLA worden geoptimaliseerd voor zowel de verwerking in de productielijn als voor het gebruik in de koffiemachine. Deze aanpassing mocht niet ten koste gaan van de composteerbaarheid en ook niet van de zuurstofdoorlaatbaarheid.

De tweede component, die moest worden aangepast, is de folie op de cup. Deze is bij alle bestaande cups van aluminium, omdat dit materiaal makkelijk openscheurt. De bestaande bioplastics scheuren echter niet en functioneren dus niet in een koffiemachine. Er is daarom een innovatieve biobased folie ontwikkeld, dat wel openscheurt onder de waterdruk.

De derde belangrijke component is de koffie zelf. Het luistert nauw hoe de koffie wordt gebrand, gemalen en behandeld tijdens productie. De maling dient zeer homogeen te zijn en de koffie moet zuurstofvrij wordt afgevuld. Er is daarvoor een speciale afvullijn ontwikkeld.

Marktpotentie
Koffiebranderij Peeze verwacht dat de marktpotentie groot is. Timmo Terpstra: “Wereldwijd worden er 14 miljard koffiecapsules per jaar gebruikt. Ik denk dat deze innovatie een breed publiek zal aanspreken en dicht bij de consument staat. De consument kan met deze koffiecups grote hoeveelheden verpakkingsmateriaal besparen en genieten van een lekker kopje koffie. Na gebruik kan de capsule de GFT- bak in en deze worden omgezet in compost.”

Peeze Coffee Roasters