Antibacteriële nanocoating ProduSafe QX aangetoond

Published: 09-09-2015

Schone en veilige tanks, silo’s, sproeidrogers en alle overige productieomgevingen zijn mogelijk dankzij antimicrobiële nanocoating met titaniumdioxide (TiO2). Dit is de werkzame stof van ProduSafe QX. TNO heeft met de zogenaamde ‘kipfilettest’ aangetoond dat het product niet migreert in levensmiddelen. De uitkomsten van de test maken een ‘foodgrade-aanvraag’ bij de EFSA mogelijk.

ProduSafe QX is geschikt voor elk bedrijf dat optimale hygiëne wenst en besmettingsrisico’s wil verkleinen, zoals de voedingsmiddelen- en drankenindustrie. De coating bestaat uit nanodeeltjes in een waterige suspensie. Onder invloed van UV-licht ontstaan vrije zuurstofradicalen uit de werkzame stof TiO2. Deze hebben een afdodend effect hebben op bacteriën, virussen en schimmels.

Werking
De antimicrobiële coating had in recente proeven een aantoonbaar effect op elf geteste micro-organismen, aldus TNO. Schimmelsporen blijken resistent te zijn tegen het antimicrobiële effect van de coating, maar na ontkieming van deze sporen werden de schimmels alsnog afgedood. Het schoonmaken van de coating had geen effect op de effectiviteit ervan.

De deeltjes zijn heel klein en worden opgenomen in de kristalstructuur van het oppervlak en laten daaruit niet meer los. Omdat de deeltjes zo klein zijn, is het werkzame oppervlakte groot. De coating maakt het oppervlak sterk hydrofiel, waardoor water een gladde film op het oppervlak vormt. Organisch materiaal wordt vanaf het oppervlak afgebroken. Het kan daardoor moeilijk hechten en wordt makkelijk met het water van het oppervlak gespoeld. Door slijtage van het oppervlak verdwijnt de coating.

Voor wie
ProduSafe QX kan op alle oppervlakten worden gebruikt, ook op gladde materialen zoals roestvrijstaal, glas en kunststoffen. Voorwaarde voor een goede werking is wel dat er voldoende UV-licht aanwezig is. Een TL of LED-lichtbron is daarvoor voldoende. De coating verhoogt de algehele hygiëne en dat zal het aantal claims verminderen. Het middel is langdurig werkzaam en onzichtbaar. Het is een milieuvriendelijk alternatief voor reinigingsmiddelen en desinfectantia zoals chloor, alcohol etc. Het aanbrengen is gespecialiseerd werk.

De coating is niet alleen interessant voor de voedingsmiddelen- en drankenindustrie, maar ook voor bijvoorbeeld de horeca, de zorg- en medische sector en de transportindustrie.

ProduSafe