Food Valley Society
Get connected with the members of Food Valley NL

“Er is veel vraag naar natuurlijke, allergeenvrije smaakversterkers.”

Published: 22-06-2016, | Member: Yama Products

Eeuwenoude inzichten uit de Japanse keuken vormen de basis voor innovatie bij Yama. Zo ook bij het bouillonpoeder uit zeewier dat het bedrijf dit voorjaar op de markt bracht. “We spelen in op de vraag naar natuurlijke, allergeenvrije smaakversterkers”, aldus directeur Chih-Sung Ma. De geschiedenis van Yama begint in 1966, met de marketing, verkoop en distributie van Kikkoman sojasaus, marinades, dressings en diverse andere Oosterse smaakmakers voor het retailkanaal; aanvankelijk alleen in Nederland, later ook elders in Europa. De zaken lopen voorspoedig en begin 1970 opent het bedrijf in Amsterdam een eigen winkel voor Japanse delicatessen. Het assortiment groeit razendsnel en niet alleen retailers, maar ook restaurants en voedingsmiddelenfabrikanten weten Yama te vinden.

Groeimarkt
“Door de opmars van de Japanse keuken in Europa en de groeiende behoefte van de industrie aan maatwerk besloten we ons in 2000 nadrukkelijk te richten op producten met een groeimarkt”, zegt Ma. “We concentreerden ons vanaf dat moment op alles rondom umami-ingrediënten als zeewier, gistextract en kruidenextracten met een functionele toepassing. Denk hierbij aan natuurlijke antioxidanten zoals rozemarijn, kurkuma en tocopherol.” Yama nam vanaf datzelfde jaar ook de productontwikkeling en productie in eigen hand voor de E-nummer vrije ketjap, woksauzen en bouillonpoeders. Een logische stap, aldus de directeur. “Onze klanten in de retail en voedingsmiddelenindustrie doen hun inspiratie vaak op in een restaurant. Dan hebben ze iets bijzonders gegeten en willen ze dit vertalen naar een product in het schap”, vertelt Ma. “Vanuit onze Oosterse culinaire traditie zijn we gewend na te denken over smaak en presentatie. Daarnaast hebben we veel kennis van de retail. Hierdoor kunnen we klanten snel helpen.”

Intense smaak
Illustratief is het product Natural Seasoning Sauce powder (NSSP-SD) dat Yama in april dit jaar introduceerde. “In de Japanse keuken wordt zeewier toegevoegd aan water en dan gekookt. Zo ontstaat een zuiver plantaardige bouillon met een intense smaak”, vertelt Ma. “Wij hebben deze eeuwenoude culinaire traditie vertaald naar een goed te bewaren en gemakkelijk te doseren bouillonpoeder.” NSSP-SD is gemaakt van kombu, een smaakvol zeewier dat in Japan en China populair is als groente. Het zeewier wordt gewassen en daarna gedroogd.

Allergeenvrij
Met het zeewierpoeder – wereldwijd de eerste in zijn soort – speelt Yama in op de vraag van de industrie naar natuurlijke en allergeenvrije smaakmakers. “NSSP-SD is toepasbaar voor allerlei soorten worst en burgers, maar bijvoorbeeld ook als seasoning in chips of garnalenkroketten”, zegt Ma. Yama ontwikkelt door om de toepasbaarheid van het product te vergroten. “De kunst is om met een minimale hoeveelheid tot de beste smaak en het laagst mogelijke zoutgehalte te komen”, aldus de directeur. Als het aan Ma ligt, volgen er de komende jaren nog meer innovaties in de lijn van het zeewierpoeder. “Yama exporteert zijn producten op dit moment naar meer dan 15 landen en werkt voor grote multinationals en retailers. Daar past een breed umami-portfolio bij.”

Yama Products